Itt vagy: » A megyéről » Külkapcsolatok » Háromszéki siker az Európa Tanácsánál

Háromszéki siker az Európa Tanácsánál

2010. március 18., csütörtök

Közel kétszáz ember jelenlétében nyílt meg tegnap Strasbourgban, a Helyi és Regionális Választottak Kongresszusának (CLRA) tavaszi ülésszakán, a Háromszéket bemutató és promováló kiállítás.
 

Közel kétszáz ember jelenlétében nyílt meg tegnap Strasbourgban, a Helyi és Regionális Választottak Kongresszusának (CLRA) tavaszi ülésszakán, a Háromszéket bemutató és promováló kiállítás.

A különböző európai városokat és régiókat képviselő önkormányzati vezetők, politikusok és a sajtó képviselői már a megnyitó előtti órákban érdeklődve figyelték az installáció, a ház építését, hiszen mind formájában, mind pedig struktúrájában egyedi és újszerű stand koncepciót jelentett. Olyannyira, hogy svéd képviselők még a házunk méretét is levették.
Az Európa Tanács épületében zajló megnyitó házigazdája, Stelian STOIAN, Románia Állandó Képviseletének nagykövete elmondta, hogy ezeknek a programoknak elsődleges célja, hogy azokat a közösségeket mutassák be, amelyek Romániát képviselik a kongresszusban. „A különleges etnikai, a gazdag kulturális adottságait és építészeti örökségeit tekintve, Kovászna megye egyértelműen az ország egyik fontos megyéi közé tartozik, melyet ugyanakkor a magyar és román közösségek békés együttélése jellemez. Ez egy olyan dolog, amelyet szeretnénk Európának is megmutatni” – nyilatkozta a nagykövet.
Ian MICALLEF, a Kongresszuson belüli Helyi Önkormányzatok Kamarájának az elnöke, az európai sokszínűségről beszélt, melyben a mai ember ereje és kreativitása rejlik: „Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezt promováljuk és mindennapi példákat emeljünk ki olyan közösségek bemutatásával, melyek bár természeti kincsekben egyediek, de etnikai és kulturális gazdagságban, változatos építészeti, néprajzi és történelmi hagyományaival a sokszínűséget képviselik" - hangsúlyozta Ian MICALLEF.

A gondolatot, megnyitó beszédében Klaus KLIPP, az Európai Régiók Közgyűlésének (AER) főtitkára folytatta, mely szerint az innováció a diverzitás előfeltétele. „Etnikai és kulturális sokszínűségét tekintve, Románia és ezen belül Kovászna megye Európa egyik legérdekesebb térsége. Itt a gyerekek egy nyitott, értékekben és hiedelem-világban gazdag közegben nőnek fel, és ez így van rendjén" – mondta a főtitkár. Továbbá kiemelte Kovászna megye aktív és kreatív tevékenységét az AER belül, és rámutatott arra, hogy csak az idei évben két fontos programnak leszünk a házigazdái: AER Training Academy (Továbbképzések Akadémiája) és a Do you speak European – Beszélünk-e európaiul vetélkedő országos döntője.

Beszédében DEMETER János alelnök Háromszék történeti és etnikai vonatkozásain túl, a megye kulturális, építészeti és turisztikai vonzerejéről is szólt. A stand koncepciójáról elmondta, hogy „ez egy szimbólum, egy ház, a mi házunk, Háromszék. A székelyeknél van egy ismert mondás, ha valakit beengedsz a házadba, azt beengeded a szívedbe. Így teszünk mi is, legyenek a vendégeink, az ajtónk nyitva áll, ez itt Kovászna, egyszerűen eredeti!” – engedte útjára a kiállítást Demeter.

A Demeter János és Henning László alelnökök által vezetett önkormányzati küldöttség megyei tanácsosokból, Damokos Csaba képzőművész –tervezőből és a külkapcsolati iroda munkatársaiból állt.

A megyebemutató installációs házon túl a résztvevők háromszéki tepertős pogácsát, áfonya és szilvapálinkát kóstoltak, és szomjukat bibarcfalvi borvízzel oltották. A pogácsa mellé útravalónak mindenki egy tarisznyát kapott, amely a kézdivásárhelyi Szentkereszty Stephanie Alapítvány fogyatékkal élők alkotása. A tarisznya kulturális, turisztikai és kortárs képzőművészetet promováló szórólapokat, cd és dvd-éket tartalmazott.
A kiállítás áprilisig Strasbourgban marad, majd októberben, az Európai Nyitott Napok alkalmával Brüsszelben lesz kiállítva.

 

Hírek