Itt vagy: » Hírek » Harsonák hangja a kúriák földjén

Harsonák hangja a kúriák földjén

2018. július 11., szerda

Háromszék két hangulatos kastélyába látogat július 26-27. között a budapesti Four Bones Quartet, kiegészülve Kovács Tamás „Tobzi” ütőhangszeressel.

Háromszék két hangulatos kastélyába látogat július 26-27. között a budapesti Four Bones Quartet, kiegészülve Kovács Tamás „Tobzi” ütőhangszeressel.

A Harsonák hangja a kúriák földjén nevet viselő egy órás koncertet csütörtökön, 19 órától a zabolai Mikes-kastélyban, pénteken pedig szintén 19 órakor a miklósvári Kálnoky-kastélyban hallgathatják meg az érdeklődők. Az eseményre a belépés díjtalan.

Háromszék méltán viseli a kúriák földje megnevezést, hiszen Székelyföld területén itt található a legtöbb nemesi, kisnemesi udvarház, kúria. Jelentős idegenforgalmi látványosságként szolgál az Erdélyi élet múzeumának otthont adó miklósvári Kálnoky-kastély, illetve a többhektáros területtel büszkélkedő zabolai Mikes-kastély és nemesi birtok.  A szervezők célja kulturális programokkal – jelen esetben a Four Bones Quartet koncertjével – népszerűsíteni mindazokat a kúriákat, amelyek turisztikai kínálattal rendelkeznek, azokba minél több életet varázsolni, közösségi élmények által.

A 15 éves nemzetközileg népszerű, kuriózumnak számító harsona kvartett előadása is ezt a célt szolgálja. A formáció már több ízben járt Erdélyben, sikeres koncerteket hagyva maguk mögött. A zenei élet palettáján ritkán találkozhat a közönség olyan különleges és egyedi zenei élménnyel, amikor egynemű hangszerek (jelen esetben négy harsona) szólalnak meg egy formációban. A kvartett repertoárja széles skálán mozog:  a korai reneszánsztól az ismert klasszikusokon át a mai kortárs zenét egyaránt megszólaltatják.

Az esemény szervezői: a Baróti Gaál Mózes Egyesület, a Balassi Intézet Magyarország Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi irodája, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület. Támogatók: a zabolai Mikes birtok és a miklósvári Kálnoky-kastély.

Hírek