Itt vagy: » Hírek » Hegyimentő Közszolgálat létrehozásáról döntött a megyei tanács

Hegyimentő Közszolgálat létrehozásáról döntött a megyei tanács

2017. augusztus 31., csütörtök

Négy hegyimentő alkalmazását hagyta jóvá augusztusi soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa. Ennek megfelelően a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó Természetvédelmi és Hegyimentő Megyei Központ Hegyimentő közszolgálatot indít

Négy hegyimentő alkalmazását hagyta jóvá augusztusi soros ülésén Kovászna Megye Tanácsa. Ennek megfelelően a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó Természetvédelmi és Hegyimentő Megyei Központ Hegyimentő közszolgálatot indít. Az érvényes jogszabályok szerint azok a megyei önkormányzatok, amelyek területén hegyi útvonalak/ösvények és sípályák találhatóak, kötelesek megszervezni a hegyimentő szolgálatot. A hegyimentők feladatai közé tartoznak a balesetmegelőző őrjáratok megszervezése, eltűnt személyek keresése, helyszíni elsősegély nyújtása, a sérült szállítását a mentőig. Kovászna megyében korábban az Alpinsport egyesülettel együttműködésben biztosították a hegyimentést, várhatóan év végéig az új munkatársak átveszik a feladatot. Tavaly közel 10 alkalommal volt szükség a hegyimentők beavatkozására. Jövőre további két hegyimentő állást hoznak létre.

A Természetvédelmi és Hegyimentő Megyei Központ munkatársai idén a Bodok-hegységben 17 hivatalos turistaútvonalat jelöltek ki, festettek újra, látták el GPS jelekkel, következik a Barót-hegység és Kommandó környéke – tájékoztatott Tamás Sándor, Kovászna Megy Tanácsának elnöke, hangsúlyozva, hogy a kijelölt, hivatalos turistaútvonalak számát szeretnék növelni, ehhez pedig jól működő hegyimentő szolgálatra van szükség.  

Kovászna Megye Tanácsa partnerséget kötött a Művészeti és Népiskolával annak érdekében, hogy uniós forrásokat pályázzanak meg az Árkosi Felnőttoktatási Központ korszerűsítésére, az épület energetikai hatékonyságának növelésére – erről is döntöttek a megyei tanácsosok. A tervek szerint a Regionális Operatív Programhoz nyújtanak be pályázatot, amelynek értéke 6,6 millió lej. A pályázatból fogják elvégezni a hőszigetelést, az épület megerősítését, a fűtésrendszer modernizálását, zöldenergia-hasznosítást lehetővé tevő berendezések beszerelését, intelligens elektromos-hálózat kialakítását.

Az augusztusi soros ülésen kiigazították Kovászna  megye  és  a hozzá tartozó közintézmények  2017-es  évi  költségvetését. Többek között 125 ezer lejt irányoztak elő két megyei út telekkönyveztetésére, 110 ezer lejt az Országos Településfejlesztési Programban (PNDL) jóváhagyott beruházás,  a várhegyi híd és gyaloghíd intervenciós munkálatainak engedélyezési dokumentációjának megvalósítására. A vidéki orvosi rendelők és kultúrotthonok javítását célzó  megyei programok  keretét is növelték húszezer lejjel.  A Dr.  Fogolyán  Kristóf Megyei  Sürgősségi  Kórház  költségvetése is növekedett 3,31 millió lejjel az Egészségbiztosítási Pénztártól és az Egészségügyi Minisztériumtól beérkezett összegek következtében.

 

     

Hírek