Itt vagy: » Sajtószoba » Sajtófigyelő » Helyi vállalkozók adják majd a kiflit

Helyi vállalkozók adják majd a kiflit

2010. június 3., csütörtök


Nem véletlenül tartották Lécfalván a Kovászna megyei tanács gyűlését: Maksa és Lécfalva között épül meg a megyei hulladéktároló, ezért is aktuális helyszín Lécfalva, és a megyei tanács vezetősége szeretné, ha többször is vidéken tartanák az üléseket, hogy a megyei önkormányzati képviselők is megtekintsék a helyszínen a megye által elindított beruházásokat.
 

Nem véletlenül tartották Lécfalván a Kovászna megyei tanács gyűlését: Maksa és Lécfalva között épül meg a megyei hulladéktároló, ezért is aktuális helyszín Lécfalva, és a megyei tanács vezetősége szeretné, ha többször is vidéken tartanák az üléseket, hogy a megyei önkormányzati képviselők is megtekintsék a helyszínen a megye által elindított beruházásokat. A Kovászna megyei tanács szerdai ülésének elején egy perces néma csenddel adóztak Orbán Árpád, volt megyei tanácselnök emlékének. Az 1990 utáni első tanácselnök május 21-én, pénteken hunyt el.
A megyei tanács gyűlésén a község alpolgármestere, Szőcs Levente is részt vett, rajta kívül pedig a Incze Hunor helyi lelkész is jelen volt, aki arra kérte a jelenlevőket, ne csak a negatív dolgokat, hanem a szépet is vegyék észre, majd beszámolt arról, hogy a megyei tanács jóvoltából tavaly sikerült nekikezdeni a templom főjavításának.

A gyűlésen bemutatkozott Aron Ioan, Kovászna megye új rendőrparancsnoka is, aki a versenyvizsgáig ideiglenesen tölti be ezt a tisztséget. Hagyománytisztelő, a megoldások embere, kedveli ezt a régiót, ajtója nyitva áll mindenki előtt – jellemezte önmagát Aron Ioan. A brassói származású rendőrparancsnok támogatásáról biztosította a megyei önkormányzatot.
Népi fürdők Háromszéken

A tanácsülésen elfogadták a Kovászna megye és Szentkatolna község közötti megállapodást, amely a hatolykai kezelőközpont építési munkálatainak befejezésére vonatkozik. Mint ismeretes, a fejlesztési és turisztikai minisztérium öt háromszéki népi fürdő felépítését, újraépítését támogatja két millió lejjel, a hatolykai kezelőközpont ennek része. A szentkatolnai önkormányzat két évvel ezelőtt kezdte el a hatolykai kezelőközpont újraépítését. A kormányhatározat szerint a turisztikai befektetési terv megrendelője Kovászna megye tanácsa, amely a megállapodás szerint előfinanszírozza a befektetést. A szentkatolnai helyi tanács biztosítja a területet, valamint a már meglevő épületet, ahol a befektetés megvalósul, majd elszámol az elvégzett munkálatokról Kovászna megye tanácsa felé.
 
Az önkormányzat döntött arról is, hogy a következő tanévben a tej-kifli programot részben decentralizálják, ugyanis az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a megyei szinten megszervezett liciten résztvevő és fellebbező cégek késleltették az egész programot. A tanácshatározatnak megfelelően a kiflit a helyi önkormányzatok szerzik be az adott település iskolásainak, a tej beszerzését a megye öt kisrégiójában szervezik meg, mert a helyi vállalkozók nem tudják teljesíteni a szigorú előírásokat.


„Fontos lépés ez, hiszen évek óta gond, hogy a fellebbező cégek miatt késik a tej-kifli program, és sajnos az is előfordult, hogy ugyanaz a vesztes cég miatt két egymás utáni évben is csak később tudtuk a szerződést megkötni, a törvény ugyanis nem engedi, hogy pereskedés ideje alatt biztosítsuk a tej-kiflit a gyerekeknek. Ezek a cégek, amelyek fellebbeznek, büntetlenül jelentkezhetnek továbbra is az árverésekre” – magyarázta Henning László alelnök.

„Ez is az autonómia része, hogy az ilyen országos programot lebontjuk helyi szintre, ne csak megyeire, és így a helyi vállalkozóknak is van esélyük jelentkezni a licitre. Reméljük, hamarosan a tejet is meg tudjuk oldani helyi szinten” – hangsúlyozta Tamás Sándor.
Községi út átminősítése

Megyei úttá minősítették a DC17-es községi utat. Sem Nagyborosnyó, sem Zágon helyi tanácsa nem tudta biztosítani a Sapard támogatásból felújított 9,6 kilométeres útszakasz karbantartását. A DC17-es községi út Nagyborosnyó községen áthaladó 121A számú megyei úttal való kereszteződésből indul ki, és a Zágon községen át haladó 13E országúttal való kereszteződésig tart, a tanácshatározatnak megfelelően a 121D megyei út megjelölést kapta.

A testület döntött arról is, hogy Kovászna megye tanácsa alapító tagként részt vesz az Angustia Egyesületben, amelynek közgyűlésében Kovács Ödön megyei tanácsos képviseli Kovászna megye tanácsát.

„Az Európai Unióhoz leadott megyei hulladékgazdálkodási projekt a hazai szűrőkön átment, jelenleg Brüsszelben folyik az értékelése. Háromszék legnagyobb pályázatáról van szó, összértéke 30 millió euró” – számolt be Klárik László megyemenedzser a tanácsülésen. A megnyert összegből Maksa és Lécfalva között egy regionális hulladékkezelő központ épül, amely korszerű szilárd hulladék lerakóval, hulladékválogató és komposztáló üzemmel rendelkezik. Felsőháromszéken átrakóállomást építenek, és szerepel a pályázatban a hozzátartozó konténerek, illetve szállítójármű beszerzése is. Hamarosan megkezdődnek a közbeszerzések, várhatóan 2012 végére lesz kész Háromszék új hulladékkezelő központja.

A tanácsülés végén a tanácsosok megtekintették a lécfalvi református templomot, amelyet Kovászna megye tanácsának támogatásával újítottak fel.

Bartos Lóránt

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Hírek