Itt vagy: » Hírek » Hetvenéves elképzelés vált valóra - Menedékhely épült a Bodoki-tetőn

Hetvenéves elképzelés vált valóra - Menedékhely épült a Bodoki-tetőn

2018. augusztus 14., kedd

Turisták számára alakítottak ki menedékhelyet a Bodoki-hegység csúcsához közel, a létesítményt hétfőn adták használatba. A térség a helyi bakancsos turizmus egyik kedvelt helyszíne.

Turisták számára alakítottak ki menedékhelyet a Bodoki-hegység csúcsához közel, a létesítményt hétfőn adták használatba. A térség a helyi bakancsos turizmus egyik kedvelt helyszíne.

Hetvenéves álom és ígéret valósult meg a Bodoki-havas tetején épült menedékhellyel, ugyanis az Erdélyi Kárpát-Egyesület már 1947-ben javasolta megépítését, még 400 ezer lejt is kiutaltak, de aztán ezt az összeget végül az 1951-es Világifjúsági Téli Sportjátékok szervezésére használták fel – idézte fel Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A menedékhely csak az első lépés, ugyanis a megyei önkormányzat közösen a helyiekkel kilátó építését is tervezi a Bodoki-hegység csúcsán, a topográfiai felmérést követően a terület tulajdonjogát kell tisztázni ahhoz, hogy elkezdődhessen az építkezés.  

A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat 2017 novemberében alakult, jelenleg négy hivatásos hegyimentő és négy önkéntes biztosít szolgálatot Háromszéken, kiemelt figyelmet fordítunk a balesetmegelőzésre – ismertette Moscviciov Leonid, a közszolgálat vezetője, aki azt is elmondta, az elmúlt kilenc hónapban több alkalommal is szükség volt a beavatkozásukra, alig egy hete Bálványosfürdőn mentettek ki egy turistát a szakadékból.

A most felavatott menedékhely az első ilyen létesítmény Kovászna megyében, a következő menedékhely a Kommandó közelében levő Lakóca-csúcsra (1777 m. – Kovászna megye legmagasabb pontja – szerk. megj.) tervezik felépíteni, tájékoztatott Mezei Csongor, a hegyimentők csoportvezetője. Az elmúlt évben a Bodoki-hegységben újrafestették a turistaösvényeket és új jelzőtáblákat helyeztek ki. Ezen a szakaszon könnyű és közepes nehézségű túrázásra van lehetőség, a menedékhely a Kincsás vára és a Bodoki-csúcs közti nyeregben, a gerinctúra közepén, hat másik túraútvonal közelében, 1053 méteren található. A faház rossz időjárás, sérülés vagy más veszély esetén 4-8 személynek nyújthat menedéket. A beruházás értéke 25 ezer lej. 

A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat része az országos szolgálatnak, ezért a bajba jutottak a 112-es telefonszámot hívhatják, vagy a 0salvamont-ot, amely a 0725826668-as központi segélyhívószámnak felel meg. Mindegyik elérhetőségen románul és magyarul egyaránt válaszolnak az illetékesek. A Bodoki-havasok jelzett turistaösvényeiről részletes leírás található a hegyimentő közszolgálat honlapján.

Hírek