Itt vagy: » Hírek » Idén is ünnepnap március 15.

Idén is ünnepnap március 15.

2013. március 13., szerda

Az eltelt két év gyakorlata után természetessé vált, hogy március 15. munkaszüneti nap Kovászna Megye Tanácsánál. A megyei köztisztviselők azóta ünnepelhetik szabadon március idusát, amióta az erre vonatkozó rendelkezéseket 2011-ben befoglalták az önkormányzat kollektív munkaszerződésébe.
 

Az eltelt két év gyakorlata után természetessé vált, hogy március 15. munkaszüneti nap Kovászna Megye Tanácsánál. A megyei köztisztviselők azóta ünnepelhetik szabadon március idusát, amióta az erre vonatkozó rendelkezéseket 2011-ben befoglalták az önkormányzat kollektív munkaszerződésébe. A dokumentum úttörőnek számított, hiszen az első volt Székelyföldön, amely a magyar ünnepnapot a közigazgatásban is szentesítette, és ezáltal kibővítette az államilag szavatolt munkaszüneti napok listáját.

„Nagy előrelépésnek tartom, hogy Székelyföldön először Kovászna Megye Tanácsánál tettük munkaszüneti nappá március 15-ét. Fontos kihangsúlyozni, hogy nem csupán egy saját elképzelés érvényesült ebben a kérdésben, hanem az emberek akarata is. Az autonómia egyik kifejezési formája többek között az, hogy a saját elképzeléseink szerint igazgatjuk magunkat. Ezzel a döntéssel is ezt tettük.” – fogalmazott Tamás Sándor megyei tanácselnök. Az önkormányzati vezető hangsúlyozta, hogy reményei szerint a példát több közigazgatási intézmény is követi majd. Azzal kapcsolatosan, hogy a szerződésbe foglaltak nem ütköznek-e jogszabályba, vagy volt-e valamilyen ellenlépés a prefektúra részéről, a megyei testület vezetője kifejtette, hogy olyan intézkedésről van szó, amelyre a törvények lehetőséget adnak, és a kollektív munkaszerződést már iktatták a munkaügyi hivatalban, így „annak az esélye, hogy a kormánybiztosi hivatal a továbbiakban valamilyen módon beleköthessen a szövegbe, ki van zárva”.

A tanácselnök azt is elmondta, hogy a kollektív munkaszerződés érvényes az önkormányzat minden alkalmazottjára. „A bukaresti megszorító intézkedések következtében alkalmazottaink sem túlórapénzt, sem ételjegyet, sem karácsonyi, vagy húsvéti prémiumot nem kaphatnak már évek óta. Úgy gondolom, hogy a szerződés által szavatolt munkaszüneti nap nem csak érzelmi jelentőségű juttatás, hanem azt is jelzi, hogy az önkormányzat keresi annak a módját, hogy megoldja a felmerülő problémákat.” - mondta Tamás Sándor

 

Hírek