Itt vagy: » Hírek » Ifjúsági terek létrehozását támogatjuk

Ifjúsági terek létrehozását támogatjuk

2021. augusztus 19., csütörtök

Az ifjúság javát szolgáló megyei fejlesztési programot fogadott el Kovászna Megye Tanácsa, mely szerdán Gelencén tartott kihelyezett ülést. Az önkormányzatnak ez a tizedik megyei finanszírozású fejlesztési programja.

Az ifjúsági terek kialakítását, felszerelését célzó pályázatokat a megyei önkormányzat legtöbb 15 ezer lejjel támogatja, a programra helyi önkormányzatok pályázhatnak. Az a célunk, hogy megyei és helyi összefogással felújítsunk, ismét használatba hozzunk olyan létesítményeket, amelyek a vidéken élők mindennapjainak, életkörülményeinek javítását eredményezik. A pályázás folyamatos, azt szeretnénk, hogy hatékonyan, gyorsan tudjanak a helyi önkormányzatok a támogatáshoz hozzáférni” – magyarázta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, kiemelve, hogy fontos a vidék megtartó ereje, ehhez pedig érdemes közösséget is építeni az életkörülményeket javítása mellett.

 

Az ifjúsági terek programjának létrehozását megelőzően a megyében több szinten zajlott ifjúsági konzultáció. A folyamatot Kézdivásárhelyen Szöllősi Tamás és csapata indította el, az általuk szervezett konzultáció során 624 fiatal válaszát dolgozták fel. Sepsiszentgyörgyön Vargha Fruzsina, Sipos Dóra és Zsigmond József munkája eredményeképpen 1 222 fiatal vett részt a városi konzultáción. Erre jött a ráadás: Jakab István Barna alelnök, Oláh István és Nagy Zoltán fiatal megyei tanácsosok megyei szintre kiterjesztve újabb 2 224 fiatalt kérdeztek meg, feltérképezve a vidéki ifjúság igényeit is” – részletezte a tanácselnök.

 

Nemcsak a városi fiatalok igényeire, hanem a kisebb közösségek, települések fiataljaira is figyelnünk kell, ezt szolgálta az általunk indított megyei szintű ifjúsági konzultáció” – számolt be Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, hozzátéve, hogy a népszerűsítő körút során több mint 300 fiatallal személyesen is találkoztak a megye képviselői. A felmérés részletes eredményei online megtekinthetőek ezen a linken. „Megyei szintű problémára megyei szintű megoldással kell válaszolnunk. Az ifjúsági konzultáció eredményeiből egyértelműen kiderült, hogy a háromszéki fiataloknak igénye van, hogy legyenek olyan közösségi terek, amelyeket használhatnak, azonban a települések túlnyomó részén nincsenek ilyen terek kialakítva, vagy nincs felszerelés, berendezés, hogy azokat használatba vehessék” –mutatott rá az alelnök, a program kezdeményezője.

 

Az ifjúsági terek programja a helyi önkormányzati vezetők előzetes egyeztetésével jött létre, melyen kitértek arra is, hogy a polgármesteri hivatalok jelöljenek ki egy olyan helyiséget, amelyet közösségi térként tartósan az ifjúság rendelkezésére bocsátanak. Ezt követően lehet pályázni a megyei önkormányzathoz.

 

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

2021. augusztus 19.

Hírek