Itt vagy: » Hírek » Két századnyi ember a Huszárakadémián

Két századnyi ember a Huszárakadémián

2015. január 23., péntek

Bő, két századra elegendő huszár gyűlt össze Háromszéken, Bálványoson. A Huszárakadémia amolyan belső rendezvény, amelyen minden jeles huszáregyesület képviselteti magát.

 

Bő, két századra elegendő huszár gyűlt össze Háromszéken, Bálványoson. A Huszárakadémia amolyan belső rendezvény, amelyen minden jeles huszáregyesület képviselteti magát.

Mivel a januári időjárás nem kedvez a szabadtéri tevékenységeknek a Huszárakadémia idei programja is beltéri tevékenységek köré csoportosult. Az éves hagyományőrző, lovas rendezvények egyeztetése mellett került idő számos huszárokat érintő tematikájú beszélgetésre, előadásra is.

A Huszárakadémia idei kiadását Kádár László háromszéki hagyományőrző huszárőrnagy a következőképp értékelte: „Büszkén mondhatjuk, hogy ez minden idők legnagyobb Huszárakadémiája. Összesen nyolc alkalommal került megrendezésre eddig ez az esemény, az utóbbi négy Bálványoson, Daragus Attila, Torja polgármesterének kiemelt támogatásával, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezésével. Azért tartom én ezt a legnagyobb rendezvénynek, mert az idén voltunk a legtöbben: összesen 217-en regisztráltak. Az elmúlt évek során folyamatosan élveztük a megyei önkormányzat hathatós támogatását, ami az idén is sokat jelentett.”

Fénykép: erdelyilovas.ro

Háromszéken a hagyományőrző huszárok nagy népszerűségnek örvendenek: a március 15-i rendezvényeken, a Székely Vágtán már-már kötelező jelenlétük, a minden évben megrendezésre kerülő Huszártoborzó pedig csak általuk valósulhat meg.

A hagyományőrzésre a megyei önkormányzat külön alapot hozott létre – a tanácstól évente megközelítőleg 20 ezer lejes összegre pályázhatnak a különböző egyesületek.

„Nyilván elfogult vagyok ebben a kérdésben, hiszen magyar emberként nemzeti büszkeségünket látom a huszárokban. Az elmúlt évek során a gyakorlat azt mutatta, hogy sokan vesznek részt különböző rendezvényeken, amelyeket a huszárok ünnepibbé, látványosabbá tesznek. A hagyományőrzés ezen szelete évről évre növekvő népszerűségnek örvend” – fejtette ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

 

Hírek