Itt vagy: » Hírek » Kevesebből többet teljesíteni

Kevesebből többet teljesíteni

2024. február 7., szerda

Kovászna Megye Tanácsa a helyi költségvetések kiegyensúlyozása érdekében 36,8 millió lej felhasznásáról döntött keddi ülésén, figyelembe véve a vidéki fejlesztéseket.

A megyei önkormányzat a jövedelemadó 6 százalékát kapja meg azzal a céllal, hogy a helyi önkormányzatok költségvetését kiegyensúlyozza. Háromszéknek nyilván előnyös, hogy minden megye egységes összeget kap, viszont ez az összeg idén 1,3 millió lejjel kevesebb, mint tavaly. Ennek megfelelően mai ülésünkön 36 829 000 lej felhasználásáról döntünk” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a gyűlésen.

Mint elmondta, térségenként egyeztettek az önkormányzati vezetőkkel és politikai partnerekkel. „Sepsiszentgyörgy 15 millió lejt kap, Kézdivásárhely 4,3 millió lejt, Barót 4,13 millió lejt. Figyelembe vettük, hogy Kézdivásárhely és Barót fenntart egy-egy városi kórházat, amelyek nyilvánvalóan az egész térséget kiszolgálják. Ugyanakkor a céhes városban központi költségvetésből uszoda épül, viszont vannak olyan járulékos költségek, tereprendezés például, amelyet az önkormányzatnak kell állnia. Baróton a Petőfi Sándor és a Baróti Szabó Dávid utcák aszfaltozására fordítják a megyei önkormányzattól kapott pénz egy részét. Kovászna városa 3 millió lejt kap, mint minden évben kiemelt figyelmet és nagyobb összeget fordítunk a Kovászna-Kommandó közötti út nyári-téli karbantartására, ugyanakkor a wellness-központ és a volt lőtéren helyet kapó sportbázis építése a helyi önkormányzatnak további kiadásokat hoz” – mondta el a tanácselnök.

Kiemelte: a megyei tanácsnál dolgoznak a 2024-es költségvetésen. „Február közepén fogadjuk el Kovászna megye költségvetését. Azt már látjuk, hogy idén kevesebből kell jobban teljesíteni. Az a célunk, hogy a fejlesztési terveket ne borítsa fel a kisebb költségvetés, inkább a működési költségek esetében húzzuk szorosabbra a nadrágszíjat” – ismertette Tamás Sándor.

A tanácsülésen elfogadták a tavalyi évre leadott pályázatok elszámolási jelentését. Ennek megfelelően a megyei önkormányzat 462 egyházi és civil szervezeti pályázatot finanszírozott 3,016 millió lej értékben. Az év során 28 ifjúsági program valósult meg 148 840 lej értékben, 54 sportprojekt 184 630 lej értékben, 118 szabadidős program 349 490 lei értékben, 129 kulturális program 397 442 lej értékben, valamint 133 egyházi pályázat 1 935 775 lej értékben.

Hírek