Itt vagy: » Hírek » Kiemelt támogatás a háromszéki sportolóknak

Kiemelt támogatás a háromszéki sportolóknak

2021. július 23., péntek

Rendhagyó módon a kézdivásárhelyi Vigadóban tartotta csütörtökön soros ülését Kovászna Megye Tanácsa. A helyszínválasztás nem véletlen, ugyanis a megyei önkormányzat idén támogatja Kézdivásárhely meghatározó kulturális intézményét.

A csütörtöki döntésnek megfelelően Kovászna Megye Tanácsa 150 ezer lejjel támogatja a kézdivásárhelyi Városi Színház két produkcióját a Vigadó Kulturális Egyesületen keresztül. A tanácshatározat értelmében az összeget az évadnyitó előadásra és a szilveszteri produkcióra fordíthatják.

A sporttörvény alapján idén kiemelt támogatást biztosítanak az egyéni és csapatsportoknak. A Kézdivásárhelyi KSE Sportklub Egyesület kosárlabda szakosztálya a felnőtt és ifjúsági országos bajnokságokon való részvételre egymillió lejt kap, a Sepsi OSK Sportegyesületnek az U16, U17 és U19 junior csapatok az Elitek Ligájában való részvételére 200 000 lejt ítéltek meg, a Hockey Club Fenestela 68 Sportklub Egyesület egymillió lejt kap a felnőtt jégkorongcsapat részvételére az országos bajnokságban, a Tri-Aluta Sportklub Egyesület versenyeken való részvételre 5 000 lejes támogatást kap.

A 2021-2022-es versenyszezonra a Sepsi Sic Sportklub 3 018 890 lejt kap Kovászna Megye Tanácsától, az összegből biztosíthatják a junior- és felnőttsportolók számára a belföldi és nemzetközi kosárlabda, asztali tenisz, kerékpár, birkózás és kézilabda versenyeken való részvételt, valamint sportesemények és versenyek szervezését is finanszírozhatják. A támogatásból a 2021-es évben 1 446 612 lejt, a 2022-es évben pedig 1 572 278 lejt használhatnak fel.

Rekordnagyságú összeget fordítunk idén a sportéletre, a csapat- és egyéni versenysportokat támogatjuk, kiemelten az utánpótlásnevelést is. Ugyanakkor nyilván büszkék vagyunk, hogy Háromszék diktálja a ritmust a hazai női kosárlabdában, a hokisoknak pedig sok sikert kívánunk az országos bajnokságban. A kitűnő háromszéki sporteredményekhez tartozik az is, hogy a SepsiSic sportolója, Incze Kriszta birkózó részt vesz a tokiói nyári olimpián, akinek ezúton is eredményes szereplést kívánunk” – emelte ki Tamás Sándor.

A megyei önkormányzat ülésén 22 millió lejes hitelvonalról döntöttek a tanácsosok, ugyanis az elkövetkező időszakban nyolc európai uniós pályázatnak kell biztosítani az önrészét és fedezni az el nem számolható költségeket. „A nyolc pályázatból öt projekt nagyobb volumenű munkálatot jelent: ilyen a Székely Nemzeti Múzeum korszerűsítése, a megyei kórház sürgősségi osztályának felújítása és bővítése, a két erdővidéki megyei út újjáépítése, valamint a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola modernizálása. Csak ennek az öt pályázatnak az értéke több mint 181 millió lej, amiből az el nem számolható összeg és az önrész 23 millió lejt tesz ki” – indokolta meg a hitelvonal megnyitását Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Befejeződött az építkezés és átadás előtt áll a három új családi ház, amelybe az oltszemi központban levő gyermekek költöznek – a három új létesítmény megalapításáról szóló határozatot és a házak működési szabályzatát hagyták jóvá csütörtökön a megyei tanácsosok. Az oltszemi Mikó-kastélyban levő gyerekotthon az utolsó ilyen típusú intézmény, uniós előírásoknak megfelelően a nagy árvaházakat felszámolják, a gyerekeket pedig kisebb létszámú, családi típusú otthonokban helyezik el. Kovászna megyében két új ház Kézdivásárhelyen, egy pedig Bodzafordulón épült meg, a 28 ellátott várhatóan ősszel költözik el az oltszemi központból.

A megyei tanács jóváhagyta a Csomád-Bálványos Közösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás szabályzatának módosítását azzal a céllal, hogy Kovászna és Hargita megyében integrált területi beruházásokat tudjanak eszközölni uniós forrásokból. Ennek megfelelően az egyesület nevét Csomád-Bálványos Közösségek Közötti Fejlesztési Társulásra módosítják. Az a cél, hogy Romániából a Duna Delta és a Zsil-völgye mellett Hargita és Kovászna megye is kerüljön be az EU által is elfogadott Integrált Területi Beruházási térségek közé.

A tanácsülés végén a testület egyöntetűen elfogadta azt az állásfoglalást, amelyben nyomatékosan kérik a Legfelsőbb Bírói Tanácsot, hogy Kovászna városát és Zágon községet helyezze vissza a kézdivásárhelyi helyi bíróság hatáskörébe. Mint ismeretes, a Legfelsőbb Bírói Tanács június döntésének értelmében a kovásznai és zágoni lakosok peres ügyeikkel a bodzafordulói bírósághoz fordulhatnak. Ez jelentősen megnehezíti az emberek ügyintézését, hiszen Bodzaforduló jóval távolabb van, ráadásul megközelítése is nehézkesebb.

Hírek