Itt vagy: » Hírek » Kifizették a vadkárokat

Kifizették a vadkárokat

2014. október 31., péntek

Október végéig kifizették azt a 189 781 lej összértékű 71 háromszéki kártérítési kérelmet, amelyet jóváhagyott az RMDSZ-es Korodi Attila által vezetett Környezetvédelmi Minisztérium.

Október végéig kifizették azt a 189 781 lej összértékű 71 háromszéki kártérítési kérelmet, amelyet jóváhagyott az RMDSZ-es Korodi Attila által vezetett Környezetvédelmi Minisztérium. A gazdák a nagyvadak: medve és farkas által a mezőgazdasági terményekben, valamint a háziállat állományokban okozott károkért kapnak anyagi kárpótlást, akár az elmúlt évekre visszamenőleg is.

Abban az esetben igényelhető kártérítés, ha a gazda a kárt követő 24 órán belül jelzi az esetet a polgármesteri hivatalnál vagy a vadásztársulatnál. Ezt követően egy szakbizottság a helyszínen felméri a kár nagyságát, amelynek tagjai az önkormányzat, a környezetvédelmi ügynökség és az erdészeti felügyelőség, valamint az illetékes vadásztársulat egy-egy képviselője. A felmérés után elkészül a jelentés és az iratcsomó, amelyet a Brassói Regionális Erdészeti-Vadászati Felügyelőség vizsgál meg és juttat el a Környezetvédelmi Minisztériumhoz.


 
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint Háromszéken az utóbbi években nagymértékben megnövekedett a vadállat-állomány, különösen a medvék és a vaddisznók, de még a farkasok száma is. „Ritka település az, ahol hetente vagy naponta nem jelenik meg egy-egy példány a portákon vagy akár a falu határában, nem kevés kárt okozva az embereknek a terményekben és az állatállományban. A gond csak az, hogy ha ezeket a károkat az érintettek nem jelzik az illetékes szerveknek, akkor nem kaphatnak támogatást. Minden leadott iratcsomó pedig azt bizonyítja, hogy egyre több problémát okoznak az elszaporodott vadak. A székely ember nem hiába mondja, hogy minden rosszban van valami jó: annak köszönhetően, hogy van beleszólásunk a kormányzati döntéshozatalba jelentős anyagi kártérítést biztosít a Környezetvédelmi Minisztérium.”fogalmazott az elnök. Továbbá arra biztatja a kárvallottakat, hogy ne ijedjenek meg a bürokratikus ügyintézéstől, bátran tegyenek panaszt és nyújtsanak be kérelmet, mert ha abban az évben nem is, de jövőben kifizetik a kárt.
 
Korodi Attila, környezetvédelmi miniszter a vadak által okozott károkkal kapcsolatban elmondta, országszerte a területi erdészeti és vadászati felügyelőségek idén összesen 407 ezer lejt fizettek ki a károsultaknak, amelynek nagy része a székelyföldi megyékbe érkezett: Kovászna megyében 71, Hargita megyében 38 kérelmet hagytak jóvá.
A környezetvédelmi miniszter szerint olyan iratcsomókat is feldolgoztak, amelyek évek óta a minisztériumban porosodnak. A kifizetési folyamat beindulásának köszönhetően a későbbiekben prioritással oldják meg ezeket a kéréseket.

 

Hírek