Itt vagy: » Hírek » Kilenc megyei útszakasz korszerűsítésére pályáznak Háromszéken az Anghel Saligny-programból

Kilenc megyei útszakasz korszerűsítésére pályáznak Háromszéken az Anghel Saligny-programból

2021. november 4., csütörtök

Azonnali rendkívüli ülést hívott össze csütörtökön Kovászna Megye Tanácsa, amely arról döntött, hogy kilenc megyei útszakasz felújítására igényelnek finanszírozást az Anghel Saligny-programból. Kovászna megye összesen 362 millió lej értékben állított össze pályázatot.  

November 8-ig lehet benyújtani a pályázatokat a kormány által elindított országos fejlesztési programhoz, Kovászna Megye Tanácsa az Anghel Saligny-program keretében kilenc megyei útszakasz korszerűsítésére kér finanszírozást. Közel nyolcvanöt kilométernyi megyei utat szeretnénk így felújítani, a megyei önkormányzathoz tartozó úthálózat egyharmadát tudnánk így korszerűsíteni, a tervezett munkálatok értéke összesen 362 millió lej” – tájékoztatott Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

A becsült összesített költségvetést is jóváhagyták a tervezési tárgykör, fogalmi jegyzék mellett, így elindulhat a kilenc útszakasz felújítását célzó részletes tervezési dokumentáció összeállításának folyamata.

Mint korábban beszámoltunk róla, megyei úttá nyilvánítják a Barátost és Zabolát összekötő útszakaszt, így a Szörcsén, Orbaiteleken és Tamásfalván áthaladó 15,1 km-es utat teljeskörű felújításra készítik elő. Pályáznak a Hídvég és Barót közötti megyei út, a véczeri emlékműig tartó 29,8 km-es szakasz felújítására is. Így modernizálnák az Apáca és Nagyajta között, valamint Nagyajta és Középajta között, a vadasi feljáróig tartó, összesen 7,5 km-es útszakaszt, akárcsak a Nagyborosnyó és Zágon közötti 9,6 km hosszú megyei utat. Ugyancsak pályázatot nyújtanak be a Csernáton és Szentkatolna közötti megyei út korszerűsítésére, a 15,7 km-es szakasz áthalad Hatolykán, Kézdimartonfalván és Kézdimárkosfalván. Pályázatból újul meg a Szentkatolna és Gelence között, a szentkatolnai oldalon levő 1,74 km-es szakasz a DJ121F megyei úton.

Három út esetében a határozatokat már korábban elfogadtak, most formai módosításokra volt szükség a pályázat benyújtása érdekében. Kőröspatakon egy 2,4 km-es útszakasz teljes körű modernizálására kerül sor, Sepsibükszádon az országúttól a vasútállomásig tartó útszakasz és híd felújítását (1,8 km), valamint Angyalos és a vasúti átjáró közötti útszakasz korszerűsítését ugyancsak (0,8 km) az Anghel Saligny-programból finanszíroznák.

Hírek