Itt vagy: » Hírek » Kistérségenként egyeztetnek a fejlesztésekről Háromszéken

Kistérségenként egyeztetnek a fejlesztésekről Háromszéken

2017. február 23., csütörtök

„Szeretnénk, hogy a községek idén nagyobb összegből gazdálkodhassanak, mint a tavaly. Ugyanakkor segítjük az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülő községeket"

„Szeretnénk, hogy a községek idén nagyobb összegből gazdálkodhassanak, mint a tavaly. Ugyanakkor segítjük az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerülő községeket, mint például Barátos, Kommandó, Kökös. Van néhány alapelv, amelyek mentén kidolgoztuk a költségvetés kiegyenlítésre szánt összegek elosztását. Ezek közül a legfontosabb a szolidaritási alap, amely azt jelenti, hogy nem engedjük el senkinek a kezét, magyarán: bármilyen kevés összeget kap egy község a központi költségvetésből, a megyei tanács garantálja a gondtalan működést. Egy másik fontos elv a helyi fejlesztési munkálatok finanszírozására vonatkozik” – tájékoztatta a polgármestereket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. A megyei önkormányzat vezetősége ezen a héten kistérségenként – Bodzavidéke, Erdővidék, Kézdiszék, Orbaiszék, Sepsiszék – egyeztetett a községek és városok vezetőivel,  hogy a helyi költségvetések kiegyensúlyozására szánt összegeket a helyi igényeknek megfelelően alakítsák.

„Romániában a költségvetési év idén is rövidebb lesz három hónappal, sőt, bizonyos tételeknél – mint a civil szervezetek, egyházak támogatása – öt hónapos csúszással is lehet számolni. Nincs ez rendjén továbbra sem, hiszen január és március között sehol sem áll le az élet, a költségvetést már az előző év végén el kellett volna fogadnia a Parlamentnek, ahogy egyébként a törvény is írja, hogy az év valóban 12 hónap legyen” – fejtette ki Tamás Sándor, aki felhívta a polgármesterek figyelmét, hogy a költségvetés megtervezésekor számoljanak a kötelező fizetésemelésekkel is.

A megyei önkormányzat vezetősége tájékoztatta a jelenlévőket, hogy március 17-ig kell benyújtani a kéréseket a szaktárcához, ha pályázni szeretnének az Országos Településfejlesztési Programra, amelyből többek között tanintézmények, orvosi rendelők felépítését, korszerűsítését, felszerelését finanszírozzák. "Fontos, hogy a helyi önkormányzatok felkészültek legyenek és időben jelezzék pályázati szándékukat, itt a gyorsaságon is múlik a siker. Mi szakmai segítséget tudunk nyújtani a kérések, dokumentáció előkészítéséhez, de a pályázatot a helyi önkormányzatnak kell leadni" – mutatott rá Henning László alelnök.

Kovászna Megye Tanácsa február 28-ai soros ülésén dönt, a hatáskörének megfelelően, a helyi költségvetések kiegyensúlyozására szánt, a hozzáadott értékadóból és a jövedelemadóból elkülönített összegek elosztásáról.

 

Hírek