Itt vagy: » Hírek » Kovászna megye az első helyen

Kovászna megye az első helyen

2017. december 11., hétfő

Kovászna megyében minden településen nőtt a szelektív hulladék begyűjtésének aránya, vannak olyan helységek, ahol ötször is nagyobb ez a mennyiség, minket is meglepett ez a jó eredmény – fogalmazott Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) igazgatója

Kovászna megyében minden településen nőtt a szelektív hulladék begyűjtésének aránya, vannak olyan helységek, ahol ötször is nagyobb ez a mennyiség, minket is meglepett ez a jó eredmény – fogalmazott Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) igazgatója annak kapcsán, hogy Kovászna megye első helyen végzett az Ecoatitudine 2017 környezettudatosító kampány szelektív hulladékgyűjtő versenyében. Hétvégén Bukarestben tartották az InfoMediu Europa környezetvédelmi szaklap idei díjkiosztó gáláját, amelyen a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület képviselői átvehették az országos környezettudatosító kampány első helyezésért járó oklevelet és kupát. Háromszék első alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez.

"Kettős volt a célunk, egyrészt a gyerekeken keresztül felhívni a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára, másrészt kipróbálni mennyire lesz hatékony, hogy külön zsákba kell gyűjteni a szelektív hulladékot, amelyet aztán a lécfalvi központban szétválogatnak. A gyerekek természetesen nagyon nyitottan és lelkesen közelítették meg ezt a kihívást, meggyőződésem, hogy a következő nemzedéknek már természetes lesz a hulladék szelektív gyűjtése, ebbe fognak belenőni. De mondhatom, hogy a felnőttek is felelősen gondolkodnak ebben a kérdésben, egyre többen vannak, akik belátják, környezetünk tisztaságára mindannyian vigyáznunk kell" – mondta el Ambrus József, hozzátéve, fontos a megyében működő négy szemétbegyűjtő szolgáltatási rendszerének összehangolása. "A mostani jó eredmények a lakossági hozzáállás mellett a Tega Rt., a GospCom Kft, a Gostranscom Kft., az IBSV Bodzaforduló erőfeszítéseinek is köszönhetőek, a begyűjtőknek sikerült csapatban dolgozni a lécfalvi központot működtető Eco Bihor Kft-vel, reméljük, a továbbiakban is ez jellemzi majd munkánkat" – hangsúlyozta az igazgató. Mint ismeretes, Lécfalván októberben kezdte meg működését a Kovászna megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer, amely a megyei önkormányzat legnagyobb uniós pályázatból megvalósított beruházása, közel húsz millió eurós befektetés.

A Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület jövőben is szeretne részt venni az Ecoatitudine kampányban, lehetőség szerint több települést neveznének be a vetélkedőre. Idén a kampányban résztvevő tíz település Kovászna megyében 150 tonna szelektív hulladékot gyűjtött össze.

Hírek