Itt vagy: » Hírek » Közös feladat Erdővidék fejlesztése

Közös feladat Erdővidék fejlesztése

2018. március 29., csütörtök

Erdővidék Felzárkóztatási Programját ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke csütörtök délben Baróton a kihelyezett tanácsülés elején, ahol a megyei tanácsosok mellett jelen voltak a térség polgármesterei, helyi tanácsosai és számos baróti érdeklődő is részt vett.

Erdővidék Felzárkóztatási Programját ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke csütörtök délben Baróton a kihelyezett tanácsülés elején, ahol a megyei tanácsosok mellett jelen voltak a térség polgármesterei, helyi tanácsosai és számos baróti érdeklődő is részt vett.

Lázár Kiss Barna, Barót polgármestere Erdővidék nevében köszöntötte a megyei tanácsosokat, bejelentve, hogy a baróti önkormányzat is aláírt a román kormánnyal három finanszírozási szerződést 25 millió lej értékben, az Országos Vidékfejlesztési Program finanszírozásával épül ki Felsőrákos vízhálózata, utat korszerűsítenek a véceri emlékműtől Felsőrákoson keresztül Vargyas közigazgatási határáig, valamint a Baróti Szabó Dávid Líceum főépületét újítják fel.

Tamás Sándor vázolta Erdővidék összehangolt infrastrukturális fejlesztéseit, amelyet a Potsa József megyefejlesztési stratégiára építenek. Mint hangsúlyozta, a következő 3-4 évben megújul a térség úthálózata, két fontos útszakaszt európai uniós alapokból építenek újjá, kinyitva a térséget Brassó és Udvarhelyszék, Kolozsvár irányába, kormányprogramból az Ajta patakán áthaladó híd készül el, saját forrásból pedig a fennmaradó megyei utakat aszfaltozzák újra. „A helyi önkormányzatok feladata egyrészt idén elvégezni azokat a munkálatokat, amelyek később akadályozhatják az útépítést, másrészt a civil szférával, vállalkozókkal, kulturális és turisztikai szakemberekkel közösen ki kell dolgozni, hogyan hasznosítják a beruházásból származó eredményeket. Kovászna Megye Tanácsa az elmúlt ötven év legnagyobb fejlesztését hozza Erdővidékre, ennek megvalósítása a mi feladatunk, viszont az már Önökön is múlik, hogy a térségben lakók előnyükre fordítják-e ezt a nyitást és vonzóvá teszik-e Erdővidéket a befektetők és turisták előtt. Erdővidék fejlesztése közös feladat és közös felelősség is” – magyarázta Tamás Sándor.

A tanácsülésen részt vett Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója, aki a két erdővidéki út felújítását célzó pályázat hátteréről beszélt, kiemelve, hogy a megyei utak felújításával fontos európai közlekedési folyósókba kapcsolódnak be a korábban elszigetelt kistérségek is. Mint ismeretes, csütörtök reggel Hargita és Kovászna megyehatárnál írták alá az erdővidéki úthálózat felújítását célzó, második európai uniós projekt finanszírozási szerződéseit, Kovászna megyében újjáépítik a Barót-Olasztelek-Vargyas közötti megyei utat is. A februárban aláírt finanszírozási szerződés Málnásfürdő – Mikóújfalu – Nagybacon – Bibarcfalva – Barót – ágostonfalvi híd közötti útszakasz korszerűsítéséről szól.

A márciusi soros ülésen a költségvetéskiigazítás legfontosabb tételeként 725 ezer lejt hagytak jóvá a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórháznak, ebből 250 ezer lej minisztériumi költségvetésből érkezett, csatornarendszer korszerűsítésének befejezésére és a víztisztító állomás működésbe helyezésére fordítják, a fennmaradó 475 ezer lejt a megye saját költségvetéséből adja, az összegből két altatógépet vásárolnak, ezek a korábbi pályázatban nem szereplő műtőkbe kerülnek, valamint a minisztériumtól kapott CT és MR működtetéséhez szükséges elektromos hálózat kialakítására fordítják.

A tanácsosok többek között elfogadták a Kovászna megyei ivóvíz- és csatornahálózat 2018-2027-es időszakra vonatkozó fejlesztési stratégiáját, szavaztak a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola kibővítéséhez és korszerűsítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmányának jóváhagyásáról és megszavazták a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság keretében biztosított szociális szolgáltatások idei munkatervét.

Hírek