Itt vagy: » Hírek » Közösségi élményt nyújtó barbecue - Felkészültek a csapatok a Transylvanian BBQ Festival-ra

Közösségi élményt nyújtó barbecue - Felkészültek a csapatok a Transylvanian BBQ Festival-ra

2019. április 17., szerda

Székely ízesítésű csülök, áfonyás barbecue szósszal, kemencében sült krumplival és káposztasalátával tálalva. Ezt az ínycsiklandó menüt készítették el ma, szerdán az első nemzetközi hivatalos versenyre benevező csapatok és érdeklődők az egész napos sütés-oktatás és bírói képzésen, Sepsiszentgyörgyön.

Székely ízesítésű csülök, áfonyás barbecue szósszal, kemencében sült krumplival és káposztasalátával tálalva. Ezt az ínycsiklandó menüt készítették el ma, szerdán az első nemzetközi hivatalos versenyre benevező csapatok és érdeklődők az egész napos sütés-oktatás és bírói képzésen, Sepsiszentgyörgyön.

A megyeszékhelyi Big Papa Terrace-on tartott sajtótájékoztatót követően a résztvevők meg is kóstolhatták az ételkülönlegességet, amelynek elkészítési módját a tanoncok a világszerte elismert szakemberektől sajátíthatták el.

A képzés lényege, hogy az idei Transylvanian BBQ Festival-ra benevező csapatok felkészülten vegyenek részt az első nemzetközi megmérettetésen. Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta: „Kihívás számunkra a május 17-19. közötti esemény. A versenyre 19 csapat nevezett be eddig 8 országból, többek között az Amerikai Egyesült Államokból is. A nagy érdeklődés annak is köszönhető, hogy bekerültünk a Kansas City Barbecue Society (KCBS) nemzetközi hivatalos versenynaptárába, ami azt jelenti, hogy Romániában először lesz ilyen színvonalas verseny. Megyei önkormányzatként az a célunk, hogy minél több turistát csalogassunk a megyébe és kínáljunk érdekes programokat a számukra. Ezzel a rendezvénnyel is egy új színfoltot hozunk be a megyei turisztikai rendezvények sorába.”

A Dél-Tirolból származó Haymo Gutweniger KCBS képviselő párhuzamot vonva a székely flekken és a barbecue között elmondta, a térségükben az emberek hozzá vannak szokva a hagyományos ételekhez. Szeretik és megtartják őket, de szeretnének egy lépést előre lépni és kipróbálni valami újat. Éppen ezért a barbecue technikát felhasználva alkotják újra a régi hagyományos recepteket. „A barbecue a szenvedélyünk, szeretnénk megosztani ezt a csapatokkal. Az önök szervezése tökéletes, türelmetlenül várjuk, hogy egy hónap múlva visszajöjjünk, hogy egy nagyszerű esemény és verseny részesei legyünk” – fogalmazott a séf.    

A csapatokat képző olasz Marco Agostini séf a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, az olaszokhoz hasonlóan ugyanaz a lehetőség, szenvedély és tapasztalat van a Kovászna megyeiekben. „Biztos vagyok benne, hogy a barbecue versenyben jövőjük van, rengeteg tudást látok az emberekben, tudják, miről beszélünk a barbecue előkészítésekor. Meg vagyok győződve, hogy az itteni csapatok a verseny folyamán jó eredményeket érnek el a májusi rendezvényen” – emelte ki a szakember.

Az idei Transylvanian BBQ Festival igazi közösségi összefogás eredménye. Sok helyi és országos viszonylatban ismert vállalkozó, fantáziát látva az eseményben, támogatja azt. Berszány Tibor, a Bertis cég tulajdonosa rendszeresen felkarolja a helyi kezdeményezéseket. Mint mondta, örül minden gasztronómiai újításnak, úgy érzi, hogy ezeket támogatnia kell. „Szívügyünknek tekintjük az eseményt, szívesen bekapcsolódunk” – fogalmazott. Marian Florea, a tíz éve a piacon levő Landmann német cég képviselője is gratulált a kezdeményezéshez, szívesen bekapcsolódott a szervezésbe és ajánlotta segítségét.

Fodor István, Bodok község polgármestere örömét fejezte ki, hogy az eseménynek az oltszemi Mikó-kastély udvara ad otthont, mely jó alkalom arra, hogy a turisták felfigyeljenek a községre, csakúgy, mint a jövőben sorra kerülő más rendezvények által.

A képzésen résztvevők elméleti és gyakorlati tudást szerezhettek a marhaszegy, sertés lapocka, oldalas és csirke elkészítése során. Falvai János, a Big Papa Terrace vendéglő séfje a sajtótájékoztató végén ajánlotta a holnap 12 óra után bárki számára megvásárolható BBQ menüt. A sepsiszentgyörgyi Big Papa Terrace-on holnap elfogyasztott barbecue menü mellé a fesztivál szervezői egy ingyenes belépőt biztosítanak a májusi eseményre.

Hírek