Itt vagy: » Hírek » Kürtőssütő Kismestereket keresünk

Kürtőssütő Kismestereket keresünk

2018. szeptember 5., szerda

A 2. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján fontos szerepet kapnak a gyerekek. Az édes ízek sétányának kínálata és a kürtőskalácsos standok mellett szombaton és vasárnap is több gyerekfoglalkozás zajlik, valamint koncertre is várják a kicsiket.

A 2. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján fontos szerepet kapnak a gyerekek. Az édes ízek sétányának kínálata és a kürtőskalácsos standok mellett szombaton és vasárnap is több gyerekfoglalkozás zajlik, valamint koncertre is várják a kicsiket.

Szombaton a Korzón A kalásztól a kalácsig címen zajlanak a gyerekfoglalkozások. A Kovászna Megyei Művelődési Központ a Bodvaj Egyesülettel közösen tanítja a gyerekeket, hogyan kell a kürtőskalácsot elkészíteni, az interaktív foglalkozások során a kicsik megismerkednek a kalásszal, megtanulják, hogyan lesz a gabonából liszt, abból hogyan gyúrják meg a kelt tésztát és hogyan sül a kürtőskalács. A kalász meséjére felfűzve, tematikus foglalkozások során próbálhatják ki a kürtőskalács sütést, azok a gyerekek pedig, akik el is készítik a saját kürtősüket, megkapják a Kürtőssütő Kismester címet. A program óránként indul, 11 és 19 óra között összesen hat turnusban fogadják a résztvevőket, jelentkezni a helyszínen kell. Nagymama kürtősreceptjét is keresik, ugyanis hagyományos, családi kürtőskalács receptek összegyűjtését is célul tűzték ki a művelődési központ munkatársai. Akinek van ilyen receptje és szívesen megosztaná a nagyközönséggel és átadná a szervezőknek, a recept leírását beteheti a gyerekfoglalkozások helyszínén, az erre a célra kihelyezett ládába.

Vasárnap a gyermekfoglalkozások témája a borvíz lesz. A forrástól a korsóig címmel szervezett, interaktív program során Háromszék ásványvizeiről, gyógyforrásairól, az ehhez kötődő legendákról, mondákról tanulhatnak a gyerekek. Egykori borvizes címkéket lehet tanulmányozni, ezeken keresztül megismerni Kovászna megye fontos értékét.

Vasárnap 12 órától a színpadon a brassói Superland ajánlásával Micuța Fifi mutat be gyerekeknek szóló, zenés-táncos produkciót. Vasárnap 17 órától a magyarországi Bóbita gyerekzenekar koncertezik, az 1997-ben alakult csapat ötven perces vidám, játékos műsorral érkezik Sepsiszentgyörgyre.

Kürtősök vetélkedése

A 2. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján is meghatározó szerepet töltenek be a versenyek. Hargita, Maros és Kovászna megyében működő kürtőskalácssütő cégek munkatársai mérik össze tudásukat, a tét Az év székelyföldi kürtőskalácsa cím elnyerése. Szombaton hagyományos, cukormázas borítású, minimum 25 cm-es hosszúságú kürtőskalácsot kell sütniük, míg vasárnap a versenyzők fantáziája szab csak határt a kreatív kürtős összeállításának. Ugyancsak vasárnap a borvízforrással rendelkező települések csapata A legjobb borvizes palacsinta címért versengenek.

A fesztivál versenyein elkészült kürtőskalácsokat és palacsintákat hattagú zsűri értékeli. Szőcs Ilona felsőcsernátoni panzióvezető, Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, Szász Elemer gasztroblogger, Mezey Sarolta marosvásárhelyi újságíró és Bocskor István, a csíkszentmártoni Bocskor Pékség vezetője, Farkas Ferenc, sepsiszentgyörgyi mestercukrász, a zsűri elnökének vezetésével elemzi és pontozza az ízvilágot, külalakot, elkészítési folyamatot.

Szőcs Ilona panzióvezető eredeti szakmáját tekintve pszichológus, azonban mindennapjait a felsőcsernátoni Malomkert turisztikai központ vezetése, a Háromszéki Mára Egyesület tevékenysége tölti ki, ugyanakkor a felsőcsernátoni egyházközség kántoraként is dolgozik, tiszteletesasszonyként a közösségi élet egyik kovásza.

Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztro-újságíró, a Hargita Stúdió Székely Konyha műsorának műsorvezető szerkesztője és az azonos nevű gasztrolap felelős szerkesztője, több gasztronómiai lovagrend elismert tagja, két felnőtt gyermek édesanyja. A sütés-főzés gyerekkora óta érdekli, és büszke arra, hogy olyan családban született, ahol mindenki jól süt-főz. A gasztronómia iránti érdeklődése az újságírással párhuzamosan növekedett, ugyanis hamar rájött arra, hogy kitűnő stresszoldó az esti vagy hajnali főzés a családjának.

Szász Elemér, székelyudvarhelyi gasztroblogger, valamint több gasztronómiai lovagrend tagja, két felnőtt gyerek édesapja. Tizenegy éven át pékként dolgozott, nagyon szeret főzni, igyekszik a hagyományos, még a nagyanyjától tanult régi recepteket felújítani, új recepteket készíteni, és ezeket az emberekkel megismertetni az internetes blogján, honlapján, valamint nyomtatott formában a havonta megjelenő Székely konyha gasztromagazin oldalain is.

Mezey Sarolta, marosvásárhelyi újságíró, a Népújság szerkesztője, aki saját receptjeiből közöl a lap gasztronómiai rovatában, továbbá kulináris rendezvényekről is rendszeresen tudósít.  A sütés-főzés családi hagyományként épült be a mindennapjaiba. Székely-mezőségi családjának legfőbb öröksége a konyhában elővarázsolt finom falatok, ami az édesanyai törődés és szeretet kifejezésének számít. Ezt a szemléletet, valamint a házias, adalékoktól mentes, néha újragondolt erdélyi ízvilágot szeretné átörökíteni és népszerűsíteni az olvasók körében is.

Bocskor István, a csíkszentmártoni Bocskor Pékség vezetője elsősorban péknek tartja magát. Az 1995-ben indított vállalkozás ma 46 családnak biztosít megélhetést és Csíkszék egyik legmodernebb pékségének számít. Az Év székelyföldi kürtőskalácsa cím odaítélését mindenképpen jó kezdeményezésnek tartja: a cégek számára azért előnyös, mert a vásárlók figyelmét ráirányítja a termékre, de a fogyasztók is nyernek, hiszen egy ilyen cím minőségibb termék előállítására ösztönzi a vállalkozót.

Farkas Ferenc mestercukrász, a zsűri elnöke húsz éve van a szakmában, a cukrászmesterség alapjait Sepsiszentgyörgyön sajátította el, majd Budapesten tökéletesítette tudását. 2010-ben a Magyar Cukrászok Ipartestületénél szerezte meg a mestercukrász, abban az évben hazaköltözött és azóta a Diószegi pékség süteményeit álmodja meg és viszi termékeinek hírét a nagyvilágba, ugyanis a Gastropan nemzetközi sütőipari, cukrászati, gasztronómiai szakmai kiállításon nem volt olyan év, hogy valamely kategóriában ne szerezzenek első vagy második helyet.

Hírek