Itt vagy: » Hírek » Látáskárosult zongoraművész Háromszéken

Látáskárosult zongoraművész Háromszéken

2010. december 10., péntek

A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztény Alapítvány által működtetett Írisz Házban nyílt kiállítás a fogyatékkal élő fiatalok által készített alkotásokból.

A sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztény Alapítvány által működtetett Írisz Házban nyílt kiállítás a fogyatékkal élő fiatalok által készített alkotásokból. Az eseményt Kovászna Megye Tanácsa is támogatta.

Összesen 115 pályamunka érkezett be az országos szinten meghirdetett versenyre: javarészt festmények, de akadt köztük kisplasztika is. Az alkotások közt több olyan is akadt, amely gond nélkül megállná a helyét a hivatásos képzőművészek repertoárjában. Az alkotásokat Ütő Gusztáv festő – grafikus méltatta, kiemelve, hogy tulajdonképp minden ember művész és a versenyen résztvevő személyek mind-mind nyertesek.

A képek díjazásában nem csak Ütő Gusztáv, hanem Vargha Mihály szobrász, Kurta Ibolya és Grósz Emese pszichológus is részt vett. A versenynek nem kis tétje volt, az első helyezett ugyanis 350 eurót vihetett haza, amit végül is 400 euróra kerekítettek a szervezők, ugyanis a versenynek két első díjazottja is lett – mondta el Makkai Péter református lelkipásztor, a rendezvény szervezője.

A kiállítás megnyitónak sztármeghívottja is volt, Érdi Tamás zongoraművész személyében, aki maga is fogyatékos: látáskárosult. Érdi rövidke előadását vastaps követte. Az Írisz Házban felléptek a Mikes Kelemen Főgimnázium 10-es diákjai is, akik Makkai Péter lelkész szerint nem csak, hogy megismerték a fogyatékkal élő fiatalok életét, hanem barátságot is kötöttek velük.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: a megyei önkormányzat költségvetésének 42 százalékát szociális ellátásra, tevékenységekre fordítja. A fogyatékkal élők világnapját a megyei tanács jövőre is támogatja, hiszen ez a rendezvény egy kiemelten fontos társadalmi kérdésre hívja fel a figyelmet.

A rendezvényen jelenlévő Sógor Csaba EP képviselő elmondta: az Európai Parlament is szegényebb lenne a fogyatékkal élő képviselők hiányában. Az Unió parlamentjében több fogyatékkal élő személy is dolgozik: van olyan, akinek mindkét keze hiányzik, akad, aki kerekes székkel közlekedik, és az egyik képviselő felszólalásait jelbeszéddel mondja el.

A fogyatékos fiatalok által készített alkotásokat megtekinthetik a http://iriszhaz.blogspot.com címen.
 

Hírek