Itt vagy: » Hírek » Legyen saját házipatikánk

Legyen saját házipatikánk

2019. június 18., kedd

A gyógynövények hatásáról, a fitoterápia létjogosultságáról és az ősi gyógyászat praktikáiról szólt a hétvégi gyógynövény tanfolyam, amelyet az AgroSic Közösségek Közti Társulás szervezett. Az elméleti és gyakorlati képzésen negyven érdeklődő vett részt Kovászna, Hargita és Szeben megyéből.

A gyógynövények hatásáról, a fitoterápia létjogosultságáról és az ősi gyógyászat praktikáiról szólt a hétvégi gyógynövény tanfolyam, amelyet az AgroSic Közösségek Közti Társulás szervezett. Az elméleti és gyakorlati képzésen negyven érdeklődő vett részt Kovászna, Hargita és Szeben megyéből.

„Fontosnak tartottuk, hogy a vidékfejlesztési programunk keretében a gyógynövény ismeretre is nagy hangsúlyt fektessünk, hiszen a természet az év legnagyobb részében ingyen kínálja azokat a növényeket, amelyek kiválóak különböző betegségek gyógyítására. Kimondottan örülök, hogy nagy volt az érdeklődés a tanfolyam iránt, fiatalok és idősebbek, orvosok, gyógyszerészek, gyógynövénytermesztők és az azokkal csak most ismerkedők is részt vettek a képzésen” – fogalmazott Orbán Miklós, az AgroSic Közösségek Közti Társulás ügyvezető igazgatója.   

A Kovászna Megye Tanácsa fenntartásában működő AgroSic Közösségek Közti Társulás által megszervezett képzésen résztvevők a gyógynövények szakértőjétől, Macalik Ernő biológustól nyerhettek bepillantást a gyógynövényekkel végzett kezelés fortélyaiba. „A fitoterápia simogatja a szívem” – vallja a hivatása iránti elköteleződéséről a szakember, aki kellő humorral és gyakorlatiassággal adta át tudását a részvevőknek. „Öröm volt számomra a képzés, a társaság nagyon érdeklődő volt. Tiszta szívemből kívánom, hogy a megszervezett tudást gyarapítsák, szeressék a gyógynövényt és a természetes életmódot, adja Isten, hogy még nagyon sok helyen gyarapítsák Székelyföldet továbbra is” – emelte ki a tanár úr.

A tanfolyam során a tanoncok a csíksomlyói Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett Mária-kert és teaház önfenntartó tevékenységét ismerhették meg Balázs Melinda Erzsébet, gyógynövénytermelő vezetésével.

A képzésen különböző szakterületeken dolgozó személyek vettek részt, azonban mindannyiukban közös volt a gyógynövények iránti nyitottság és bizalom. Fazakas Kata elmondta: „A hétvégi tanfolyam nagyon hasznos volt számomra, Macalik Ernő tanár úr többek között rámutatott bizonyos betegségek kezelésére, amit megelőzésképpen vagy egy gyógyszeres kezelés mellé használhatunk. Gyógyszerészként javaslom, hogy minél többen használják ki a természetben begyűjthető gyógynövényeket, ezáltal is megelőzve a betegségeket.”  

Az ősz folyamán az AgroSic Közösségek Közti Társulás a gyógynövény ismereti tanfolyam után idén is megszervezi a tavaly nagysikernek örvendett hentes és mészáros, illetve tömegkályha-építő tanfolyamokat, de az egyedinek számító dézsafürdő-készítő képzésre is sor kerül.

Hírek