Itt vagy: » Hírek » Lesz korosztályos ifjúsági bajnokságot és női foci

Lesz korosztályos ifjúsági bajnokságot és női foci

2014. február 17., hétfő

Kovászna megye Tanácsa, 2014-ben összesen 1 039 000 lejt fordít különböző sporttevékenységekre. Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke elmondta: „Több mint 1 millió lejes támogatást nyújtunk sportra.

Kovászna megye Tanácsa, 2014-ben összesen 1 039 000 lejt fordít különböző sporttevékenységekre.

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke elmondta: „Több mint 1 millió lejes támogatást nyújtunk sportra. Ha lebontjuk az összegeket, akkor lehet látni: 539 000 lejt fordítunk a megye, Sepsiszentgyörgy önkormányzata, valamint a Tega Rt. által működtetett Sepsi SIC egyesületre. Ugyanakkor nem csak a női kosárlabdában vagyunk sikeresek: a kézdivásárhelyi, valamint sepsiszentgyörgyi teremfoci csapatok is szépen teljesítenek, és ugyanolyan büszkék vagyunk az asztali teniszező és jégkorongozó fiatalokra is, akárcsak az utánpótláscsapatainkban játszó diákokra.” A tanácselnök rámutatott: a jövő szempontjából kulcsfontosságú, hogy az elmúlt 9 év során 26 sportterem épült a megyében, így minden nagyobb településen van lehetőség az edzésre: a következő generáció sportolói számára adottak a lehetőségek.

Ambrus József megyei tanácsos hangsúlyozta: „2008 előtt az volt a szlogen, hogy »nem az önkormányzat dolga a sport finanszírozása«. Ez sajnos meg is látszott a megye sportéletén. 2008-tól új szelek fújnak, mentalitás és generációváltás történt. Ez a sportra fordított összegeken, és ezáltal az eredményeken is érezhetővé vált. Most egy átlátható, hangsúlyos támogatási rendszer működik a  megyei önkormányzatnál most van FIBA kupáért küzdő női kosárcsapatunk, első osztályos teremfoci csapataink, első osztályos kézilabda illetve kosárlabda csaptunk. Azt is el kell mondjam, hogy befejeződött az önkormányzatok és a minisztériumhoz tartozó intézmények, mint az MSC, a Megyei Ifjúsági és Sporthivatal, és sportiskola közti ellenségeskedés. Jó ideje a munkára koncentrálunk, és ez az, ami rendkívül fontos. Természetesen továbbra is szeretnénk a sportminisztériumhoz tartozó létesítményeket a helyi adminisztrációba áthelyezni: úgy érezzük, hogy ezáltal hatékonyabban, ésszerűbben tudnánk kihasználni ezeket. A sporttámogatásra rátérve: úgy állítottuk fel a kritériumokat, hogy a bajnokságokban résztvevő csapatok elsőbbséget élvezzenek, hiszen egy-egy idény augusztustól-augusztusig tart, tehát fontos, hogy a költségvetési éven túlmutató támogatást kapjanak a csapatok. Elsőbbséget élveznek a fiatalok, illetve komoly eredményeket felmutató sportolók is. Az idei évtől kezdve segítséget nyújtunk a Megyei Labdarúgó Szövetségnek az ifjúsági korosztályos bajnokság elindításában is.”

A sajtótájékoztatón részt vett a Kovászna Megye Labdarúgó Szövetség vezetője, Oláh József is, aki elmondta: Háromszéken 2 200 leigazolt labdarúgó van, ebből pedig 1 200-an még nem töltötték be 18. életévüket. Ennek fényében különleges hangsúlyt kíván fektetni a fiatalokat célzó támogatásokra, ugyanakkor leszögezte: jövőre a megyei tanács anyagi támogatásával, lesz Kovászna megyei ifjúsági korosztályos focibajnokság is, ugyanakkor arra törekednek, hogy a női foci is jelenjen meg Háromszéken.

 

Hírek