Itt vagy: » Hírek » Malomból szálláshelyet

Malomból szálláshelyet

2015. július 16., csütörtök

Ika várának közelében, három faház, egy közösségi funkciókat ellátó csűr, egy sütő és a felújított vízimalomból álló skanzen várja az idelátogatókat, amelyekben több mint 50 vendég számára tudnak szállást nyújtani.

Ika várának közelében, három faház, egy közösségi funkciókat ellátó csűr, egy sütő és a felújított vízimalomból álló skanzen várja az idelátogatókat, amelyekben több mint 50 vendég számára tudnak szállást nyújtani. A malom épületét a Háromszéki Mára Egyesület újította fel, és azt is tervezik, hogy visszaadják az épület eredeti arculatát. Az elmúlt időszakban az épületen kívül az őrlésért felelős szerkezetet felújították – most már eredeti funkcióját is újra képes ellátni. A vendégeket olyan kenyérrel várják, amelyhez a lisztet helyben őrölik, sőt a tésztát is helyben sütik meg.

A Malomkert avatója Szőcs László református lelkész áldásával kezdődött, az esemény legizgalmasabb pillanata pedig a zsilip felnyitása volt, amely lehetővé teszi, hogy a malom kereke elkezdjen forogni, és elkezdődjön a munka.

„Itt ahol több tucatnyi malom volt, a Háromszéki Mára Egyesület megmentett egyet, amely másként elpusztult volna. Ez az épület egyben közösségformáló tér is” – fogalmazott Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Tamás Sándor. Az elnök elmondta: az elmúlt évek során a megyei önkormányzat folyamatosan olyan projektekhez járult hozzá, amelyeket érdemes volt támogatni. „Olyan programok mellé álltunk, ahol helyi elképzelés, kezdeményezőkészség volt, ahol olyan emberek vannak, akik jövőt akarnak építeni.”

„A Virág család hajdani malma már nem láthatja el korábbi feladatát, ezért is örvendünk annak, hogy a csernátoni vízi molnárok emléke nem merül feledésbe, amióta a Háromszéki Mára egyesülethez került az ingatlan. A Csernáton patakának völgyében 43 malom őrölt, ebből a kommunizmus éveiben 37-et állítottak meg” – fogalmazott Bölöni Dávid, a község polgármestere.

A Háromszéki Mára egyesület elnöke, Szőcs Ilona ünnepi köszöntőjében rámutatott: a malom jelkép is, az együtt elvégzett munka, az „egy malomban őrlés” szimbóluma. A helyszínen 4 hátrányos helyzetű személyt is alkalmaztak, ők gondoskodnak a központ üzemeltetéséről.

 

Hírek