Itt vagy: » Hírek » Már csak kilenc napig tart a népszámlálás: 15 új összeírópontot nyitnak Háromszéken

Már csak kilenc napig tart a népszámlálás: 15 új összeírópontot nyitnak Háromszéken

2022. július 8., péntek

A népszámlálás hatékonyságának növelése érdekében új összeírópontokat nyitnak a megyében, adta hírül pénteki sajtótájékoztatóján Bodor László, elnöki tanácsadó, Dr. Ráduly István, Kovászna megye prefektusa és Zsigmond József, sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselő, beszámolva a személyes lekérdezésen alapuló szakasz hátralévő kihívásairól.

Sepsiszentgyörgyön négy összeírópont működik péntektől, ugyanakkor Bodzafordulón, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Baróton, Zágonbárkányban, Kökösben, Esztelneken, Uzonban és Torján is létrehoznak népszámlálópontokat. Ezek mellett a megyében összesen 228 számlálóbiztos dolgozik.

Ami biztos, hogy mindenkit megszámolnak, de csak július 17-ig van lehetőségünk nyilatkozni az etnikai identitásunkról, anyanyelvünkről, illetve felekezeti hovatartozásunkról. Ezután már a különböző adatbázisok összefésülése következik és ekkor már senki nem kérdez meg minket ezekről a fontos információkról. Arra kérjük a megyében élő embereket, hogy fogadják nyitottan a számlálóbiztosokat, és jelezzék, ha van a rokonságban időszakosan külföldön élő személy” – hangsúlyozta Bodor László, Kovászna Megye Tanácsának munkatársa.

Községek esetében Árkos, Kézdialmás, Kézdiszentkereszt és Barátos halad az élen, míg a ranglista másik végén Torja és Gidófalva van, ugyanakkor nyilvánvalóan urbánus településeken nehézkesebb a népszámlálási folyamat. Az elkövetkező néhány napban azon fogunk dolgozni, hogy egyetlen magyar ember se maradjon ki a népszámlálásból, ehhez kérjük a lakosság nyitottságát, de segítségét is” – tette hozzá az elnöki tanácsadó.
 

Ráduly István elmondta, eddig, közel 170 ezer lakost sikerült összeírni a megyében. A Statisztikai Hivatal becslése szerint még hátra van mintegy 30 ezer lakos.
Országos szinten Kovászna megye jelenleg a 9. helyen áll. A hátralévő időben az a cél, hogy minél több emberhez eljussunk és közelítsük meg az önkitöltési szakaszban elért országos második helyet. A népszámlálás hatékonyságának növelése érdekében 15 új összeíró pontot nyitunk megyeszerte. Ezek a már meglévő 228 népszámláló biztos munkáját fogják segíteni” – tette hozzá a prefektus.


 

Sepsiszentgyörgyön, közel 9 ezer személyt kell még elérni július 17-ig, és mindeddig a lakosság több, mint 80 százalékát sikerült megszámolni. Annak ellenére, hogy feszített tempóban dolgoznak a kérdezőbiztosok, szinte biztos, hogy nem érhetnek el mindenkihez” – hívta fel a figyelmet Zsigmond József, a helyi népszámlálási folyamat koordinátora.  Hozzátette azt is, hogy az összeírópontokra – a népszámlálás végéig – bárki ellátogathat kitölteni a népszámlálási kérdőívet, függetlenül attól, hogy melyik körzetben lakik.

 
A sajtótájékoztatón arra kérték a lakosságot, ha nem ért el valakihez a számlálóbiztos, vagy tudomásuk van olyan személyről, akit még nem számoltak meg, keressék fel vagy értesítsék a népszámlálópont egyikét, vagy jelentkezzenek telefonon hogy ezeknek a személyeknek a nevét, címét és telefonszámát rögzítsék, és továbbítsák az adott népszámlálási körzetért felelős számlálóbiztos felé (Sepsiszentgyörgyön 0267352552
; Kovásznán 0734639897; Kézdivásárhelyen 0721297540; Baróton 07421741).

Összeírópontok Sepsiszentgyörgyön: 

  • Beör-palota (RMDSZ székház) – Martinovics Ignác utca 2. szám alatt, minden nap 8-18 óra között
  • Egykori OSK ajándékbolt – Stadion utca 5. szám alatt, hétköznap 8-16 óra és hétvégén 10 -18 óra között
  • Közpénzügyi igazgatóság épülete – Olt utca 2. szám, minden nap 8-18 óra között
  • Demokrácia Központ – Bánki Dónáth utca 36. szám, hétköznap 8-16 óra között.

Hírek