Itt vagy: » Hírek » Március 22-ig pályázhatnak a civil szervezetek és egyházak

Március 22-ig pályázhatnak a civil szervezetek és egyházak

2024. február 22., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa idén is meghirdette a civil szervezeteknek és az egyházközségeknek szóló pályázatát. Ebben az évben is nyolc kategóriában lehet igénylést benyújtani. Továbbra is kiemelt támogatást kap a táboroztatás, 2024-ben pedig 200 ezer lejre növelték az ifjúsági pályázatok keretösszegét.

Civil szervezetek, egyházak, ifjúsági és diákszervezetek, sportolók és egyesületek igényelhetnek támogatást többek között kulturális és szabadidős programok, rendezvények szervezésére, kiadványok megjelentetésére, népviselet, örökségvédelmi és sportprojektek résztámogatására, valamint egyházi ingatlanok karbantartására, restaurálására is.

„Folyamatosan nő az igény a civil szervezetek és egyházak részéről a megyei önkormányzat pályázatai iránt, melyeknek kiemelt célja a közösségépítés, tartalmas programok, rendezvények biztosítása a vidéki településeken. Az elmúlt évben 457 program valósult meg 3,15 millió lej értékben, idén pedig 3,2 millió lej keretösszeget fordítunk erre a célra, melyből 2 milliót egyházaknak, 400-400 ezer lejt kulturális és szabadidős programokra, 200 ezer lejt sport tevékenységek finanszírozására fordítunk. Az elmúlt évekhez hasonlóan kiemelten támogatjuk a táboroztatást, szorgalmazva ezáltal a fiatalok körében a minőségi szabadidő eltöltését. Újdonság, hogy a tavalyi 150 ezer lejről idén 200 ezer lejre növeltük az ifjúsági alapot, hiszen egyre több, fiatalokat tömörítő szervezet nyújt be igénylést művelődési, oktatási-tudományos és szabadidős programok szervezésére. Ez esetben a legnagyobb megítélhető összeg 10 000 lej” – hangsúlyozta a kiírás részleteit Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Az elnök hozzátette: nagy hangsúlyt fordítanak továbbra is az egyházak tulajdonában levő épített örökségek, templomok, valamint imaházak és közösségi házak felújítására, ugyanakkor a helyi igényeknek megfelelően temető karbantartásra is pályázhatnak mostantól az egyházközségek a működési és fenntartási költségek, valamint az általuk szervezett engedélyezett szociális és gyógyászati programok, és kulturális-vallási múzeumok létrehozása mellett.

A pályázati kiírásnak megfelelően továbbá pályázni lehet művelődési, oktatási-tudományos, szabadidős programok és rendezvények résztámogatására. A megyei önkormányzat támogatja a Kovászna megyei értékek, a kulturális örökség megismertetését, megóvását célzó programokat. Továbbra is lehet pályázni a Székely Ruházati Alapba hagyományőrzést szolgáló viselet elkészítésére, ugyanakkor finanszírozás igényelhető jeles kulturális évfordulókra szervezett programokra. Támogatják a települést, térséget, a megyét bemutató, népszerűsítő kiadványok megjelentetését. Pályázhatnak egyesületek sportprojektek társfinanszírozására egyéni- és csapatsport területén. Idéntől egy szervezet legtöbb két, különálló programot tartalmazó pályázatot nyújthat be. Ebben az évben április 29-e és december 5-e között megvalósuló programokkal lehet pályázni.

A pályázat leadható személyesen a megyei tanács iktatójában, vagy postai küldeményként, a határidő 2024. március 22-e, 12 óra. A pályázati kiírás valamint az űrlapok elérthetőek itt.

Hírek