Itt vagy: » Hírek » Még lehet jelentkezni a megye első maratonjára

Még lehet jelentkezni a megye első maratonjára

2019. szeptember 3., kedd

Első alkalommal szervezi meg a Visit Covasna Marathon elnevezésű futóversenyt a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Fitness Tribe Egyesület Kovásznán, szeptember 22-én. A megye turisztikai célpontjait összekötő versenyre szeptember 12-ig lehet jelentkezni az esemény honlapján.

Első alkalommal szervezi meg a Visit Covasna Marathon elnevezésű futóversenyt a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület és a Fitness Tribe Egyesület Kovásznán, szeptember 22-én. A megye turisztikai célpontjait összekötő versenyre szeptember 12-ig lehet jelentkezni az esemény honlapján.

A megmérettetés részleteiről a két egyesület képviselői közös sajtótájékoztatón számoltak be. Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke elmondta, három éve kezdték el a Háromszék népszerűsítését célzó Visit Covasna projektet, mely révén bemutatják a térségben található 160 kúriát és más építészeti kincseket is. Emellett applikációt és honlapot is létrehoztak a turizmus népszerűsítésének érdekében. Ebbe épül be a Visit Covasna Marathon is, melyet első ízben szerveznek meg a térségben.

Grüman Róbert kifejtette: „A rendezvény által célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a mozgás fontosságára, kihangsúlyozva annak a tudatos és egészséges életmódra nevelő hatását. A közeljövőben országos szintű rendezvénnyé emelnénk az eseményt, bővítve a megyei sportturizmus palettáját.

Birtalan Csanád, a Fitness Tribe Egyesület elnöke kihangsúlyozta: az elmúlt időszakban az egyesületi tagok több maratonon is részt vettek, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ezek a sportesemények fesztiválszerű, turizmust fejlesztő megmozdulások is egyben. Ezért gondolták, hogy Háromszéken is meghonosítják a maratont.

A Visit Covasna Maratonra eddig 165 versenyző jelentkezett, 30 futó a teljes Bertis Maratonra, 14 csoport a 4-es váltóra, míg mások a 10 kilométeres Pepsi 10K próbára. Ugyanakkor, a gyerekeknek is megszervezik a ChocoPack Kid’s Race futást: az óvodások 400 métert, a kisiskolások 800 métert, míg az 5-8 osztályosok 1200 métert futnak majd.  A maratoni táv megtételének szintideje 6 óra és 30 perc, a 10 km táv pedig 2 óra és 30 perc. Minden kategóriában az első három helyezett részesül díjazásban.A versenyre külföldi futók is jelentkeztek, Ismail Ssenyange Ugandából nevezett be, ez lesz a 17. maratonja és a 2 óra 20 perces időt célozta meg a táv teljesítésére. A futó élő videóban kapcsolódott a sajtótájékoztatóhoz, amelyben elmondta: 15 éve fut rendszeresen, legutóbb Bulgáriában a Szófia Maratonon vett részt és reméli a háromszéki versenyen is jó idő lesz, így teljesíteni tudja a kitűzött célt.

A külföldi jelentkezők között van Manal Rostom egyiptomi futónő is, aki a 10 kilométeres távot vállalja, valamint a kenyai Paul Muturi, akinek ez lesz az első hivatalos maratonja.

A szeptember 22-én rajtoló Visit Covasna Maratonon a versenyzők a kovásznai Tündérvölgyből indulnak, és ugyanoda érkeznek vissza a célba. A maratoni táv az orbaiszéki falvakon halad át, többnyire aszfalton. A versenytáv a következő településeket érinti: Kovászna – Zabola – Székelytamásfalva – Szörcse – Telek – Barátos – Páké – Kovászna útvonalon, érintve a zabolai Mikes kastélyt, valamint a székelytamásfalvi Thúry – Bányai kúriát. Jelentkezni szeptember 12-ig lehet a Visit Covasna Marathon oldalon.

Hírek