Itt vagy: » Hírek » Megalakult az első szövetkezet, a SicLand

Megalakult az első szövetkezet, a SicLand

2015. június 11., csütörtök

Közösségi társulással jött létre Háromszék első, tejfelvásároló, -feldolgozó és -értékesítő szövetkezete, a SicLand, amelyet a Kovászna Megye Tanácsa által fenntartott AgroSic Közösségek Közti Társulás, a Meotis tejfeldolgozó, az Illyefalvi Szarvasmarhatartók Egyesülete, valamint négy természetes személy hozott létre.

Közösségi társulással jött létre Háromszék első, tejfelvásároló, -feldolgozó és -értékesítő szövetkezete, a SicLand, amelyet a Kovászna Megye Tanácsa által fenntartott AgroSic Közösségek Közti Társulás, a Meotis tejfeldolgozó, az Illyefalvi Szarvasmarhatartók Egyesülete, valamint négy természetes személy hozott létre.

A június 4-én, csütörtökön az illyefalvi székhelyű Meotis tejfeldolgozó udvarán tartott sajtótájékoztatón az illetékesek a szövetkezet létrehozásának fontosságáról és előnyéről számoltak be, miközben a sajtó képviselői megkóstolhatták a SicLand első helyi termékét, az ízletes, félszáraz, érlelt tehénsajtot, amely a sepsiszentgyörgyi és szentkatolnai gazdák által beszállított tejből készült.

A jelenlevőket Orbán Miklós, az AgroSic Egyesület vezetője köszöntötte, majd Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője kifejtette, a kis és középszintű gazdák piacon való megmaradásának egyetlen megoldása a szövetkezés. A létrehozott termelési szövetkezet célja, hogy helyi szinten tudják megvásárolni, feldolgozni és értékesíteni a helyi gazdák által megtermelt terményeket, jelen esetben a tejet. Továbbá megyeszinten több ilyen jellegű szövetkezetet hoznának létre, amelyek egy nagy ernyőszervezet, márka alá csoportosulnának.

„Íme, itt van Székelyföld válasza a külföldről behozott tejtermékekre. A létrehozott szövetkezet az egyetlen út, amely sikerre tudja vinni az állattartó gazdák, a tejtermelők, feldolgozók munkáját. Nincs rendjén az, hogy amíg az Európai Unióban egy liter tej felvásárlási ára átlagosa 1,50 lej, Dél-Tirolban 2,45 lej, addig Székelyföldön csak 50 bani. Hargita megyében már megtették az első lépést, és Háromszéken is azon dolgozunk, hogy minél több gazda társuljon. Ez elmúlt évben megyeszerte megszervezett gazda találkozókon a továbblépés, a megélhetés kulcsát, a helyi szövetkeztek fontosságát hangoztattuk. Illyefalva esete az első nálunk. Gratulálunk hozza. Legyen ragadós a jó példa!” fogalmazott a sajtótájékoztatón Tamás Sándor, megyei tanácselnök.

Benkő Árpád, az Illyefalvi Szarvasmarhatartók Egyesületének vezetője felszólalásában kiemelte, a helyi gazdáknak magukon kell segíteniük. A létrehozott szövetkezetet pedig nem szabad összetéveszteni a valamikori kollektivizálás fogalmával.

A sajtótájékoztatón jelen levő Kozma Béla, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Kamara vezetője elmondta, a SicLandhez hasonló termékékeket a megye más területein is el lehet készíteni. Az első háromszéki SicLand helyi termék pár hét múlva megvásárolható lesz a heti és havi rendszerességel megszervezett termékvásárokon és a Bertis üzletlánc boltjaiban.

Bakó Zoltán sajtmester, a Meotis tejfeldolgozó vezetője elmondta az egyelőre napi ezer liternyi feldolgozott pasztőrözött tehéntejből félkemény, érlelt tilsit sajtot készítenek Illyefalván.

Berszány Tibor, a Bertis üzletlánc igazgatója kiemelte, első fázisban Kovászna megyében, később pedig a környező megyékben is terjesztik az új terméket. Céljuk, hogy minőségi terméket kínáljanak a piacon, mégpedig jó áron.

 

Hírek