Itt vagy: » Hírek » Megkezdte munkáját az új családorvos Mikóújfaluban és Málnáson

Megkezdte munkáját az új családorvos Mikóújfaluban és Málnáson

2019. szeptember 9., hétfő

Pillanatok alatt megtelt a mikóújfalusi orvosi rendelő váróterme hétfőn délben, ahol másfél év után dr. Kovács Attila és laboratóriumi asszisztens felesége, Cătălina fogadják a betegeket a felújított egészségügyi központban. Az orvos házaspár hétfőn, kedden és csütörtökön Mikóújfaluban, szerdán és pénteken pedig Málnáson rendel.  

Pillanatok alatt megtelt a mikóújfalusi orvosi rendelő váróterme hétfőn délben, ahol másfél év után dr. Kovács Attila és laboratóriumi asszisztens felesége, Cătălina fogadják a betegeket a felújított egészségügyi központban. Az orvos házaspár hétfőn, kedden és csütörtökön Mikóújfaluban, szerdán és pénteken pedig Málnáson rendel.  

Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere utolsó mentsvárként a közösségi oldalon hirdette a családorvosi állást, és így jelentkezett a brassói doktor. Az elöljáró elmondta, 50 ezer lejt fordított a helyi önkormányzat a rendelő épületének külső és belső felújítására, idénre pedig a nyílászárók kicserélését tervezik.   

„A község egyik legnagyobb problémáját sikerült megoldanunk azzal, hogy jött egy családorvos a településre, hiszen tavaly március óta nem volt orvosa a településnek. A mikóújfalusi embereknek, főleg az időseknek ez egy óriási segítség, amiért köszönetet mondunk a megyei önkormányzatnak és minden más intézménynek, amelyek segítettek a probléma megoldásában. Hálával tartozunk azoknak a sepsiszentgyörgyi és környékbeli települések családorvosainak is, akik az elmúlt időszakban befogadták a mikóújfalusi betegeket” – fogalmazott a községvezető, hozzátéve, hogy az elkövetkezőkben laborvizsgálatokat biztosító kistérségi egészségügyi központot szeretnének létrehozni.  

 

„Az emberek biztonsága és egészsége a legfontosabb számunkra is. Éppen ezért indítottuk el 2014-ben a megyei finanszírozású helyi fejlesztési programot, amely a vidéki orvosi rendelők felújítását és korszerűsítését is jelenti. A vidéki települések modernizációját szolgáló programunk által 25 ezer lejes támogatást biztosítunk az alapellátáshoz szükséges orvosi eszközök vásárlására és épületjavításra azon vidéki önkormányzatok számára, amelyek tulajdonában van a helyi egészségügyi központ. A helyi önkormányzatok pedig szintén  25 ezer lejes önrésszel kell hozzájáruljanak a beruházáshoz. Az idén hét önkormányzat pályázott sikeresen a megyei tanácshoz” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  A program által nem titkolt céljuk, hogy vonzóbbá tegyék a családorvosi hivatást, melyre egyre kevesebb a jelentkező, valamint, hogy csökkentsék a megyei sürgősségi osztály megduplázódott eseteinek a számát, melynek nagyrészt szintén a vidéki orvoshiány az oka.

Szinte a véletlen művének tekinti dr. Kovács Attila, hogy ismerősei rátaláltak a közösségi oldalon a hirdetésre és javasolták neki, hogy folytassa hivatását Mikóújfaluban. A Brassóban élő orvos számára nem lesz újdonság a napi kilométerek megtétele, hiszen 2013 óta Sepsiszentgyörgyön munkaorvosként dolgozott, rendszeresen ingázott. „Örülök, hogy korszerű orvosi rendelőt sikerült kialakítani. Mivel Málnáson sem volt családorvos, azt is szívesen elvállaltam” – fogalmazott dr. Kovács.

A 26 éven át egészségügyi asszisztensként dolgozó Szotyori Angéla, Málnás község polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta, hatalmas tehertől mentesült a közösség és ő maga is, hiszen nagyon sokan keresték meg panaszaikkal, amelyekre megoldást kellett találni. A málnási orvosi rendelőben számos beruházást eszközöltek, hogy kényelmesebbé tegyék a betegek ott-tartózkodását és az orvos munkáját, kialakították a víz és szennyvízhálózatot, valamint a mosdót. Az elkövetkezőkben a központi fűtés bevezetésén fognak dolgozni. A polgármester szintén köszönetet mondott mindazon családorvosoknak, akik az elmúlt három év alatt befogadták a málnási betegeket.

A mikóújfalusi Gábor Terézia már az első nap élt a vizsgálati lehetőséggel. Elmondása szerint nagyon nehéz volt megoldani az elmúlt időszakban a gyógyszerek felíratását. „Parkinzonos a lábam, bottal járok ezért egy ismerősömet kértem meg mindig, hogy írassa fel és váltsa ki a receptet. Nagyon szépen elkészítették a diszpenzár épületét, ami nagyon otromba volt. Minden új. Egy új világ. Kimondhatatlanul nagy öröm.”

Az orvosi rendelők nyitvatartási programját úgy alakították ki, hogy azon községbelieknek is elérhető legyen, akik késő délután érnek haza munkából vagy iskolából. A program a következő: hétfő 13-18 óra között, kedd 9-13 óra között, szerda 13-18 óra között, csütörtök és péntek 11-13 óra között.

Hírek