Itt vagy: » Hírek » Megoldjuk a szentiváni gazdák kérését

Megoldjuk a szentiváni gazdák kérését

2017. december 19., kedd

Az emberek problémáját meg fogjuk oldani, viszont nekünk az is kötelességünk, hogy figyelembe vegyük a természeti rezervátumokra és a Natura 2000-es területekre vonatkozó törvénykezést – fogalmazott Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki kedden délelőtt Uzon község lakóinak háromtagú küldöttségét fogadta

Az emberek problémáját meg fogjuk oldani, viszont nekünk az is kötelességünk, hogy figyelembe vegyük a természeti rezervátumokra és a Natura 2000-es területekre vonatkozó törvénykezést – fogalmazott Henning László, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki kedden délelőtt Uzon község lakóinak háromtagú küldöttségét fogadta.

Uzon község önkormányzata az Országos Vidékfejlesztési Programból igényelt pályázati forrást, hogy a Rétyi Nyír természetvédelmi és Natura 2000-es területen áthaladó, Sepsimagyarós és Szentivánlaborfalva közötti DC 16A utat leaszfaltozzák és az ott található, megrongálódott fahíd helyett újat építsenek. A munkálatokra a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal ad engedélyt, viszont a megyei önkormányzathoz tartozó Természetvédelmi, Vidékfejlesztési és Hegyimentő Központnak is véleményeznie kell.

Henning László alelnök kompromisszumos megoldást javasolt a gazdáknak, ugyanis a beszélgetésen kiderült, hogy az embereknek az a fontos, hogy elérjék mezőgazdasági területeiket. „A Rétyi Nyír Kovászna megye egyik különleges természetvédelmi kincse, amire közösen kell vigyáznunk. Az emberek munkagépekkel szeretnék földjeiket megközelíteni, illetve a legelőkre hajtani az állatokat, ehhez joguk is van. Mivel ez egy természetvédelmi terület, csak tört kővel kirakott útról lehet szó, illetve a valóban megrongálódott híd újraépítéséről, ezt a változatot kell az uzoni önkormányzatnak is szem előtt tartania, a törvényes előírásoknak megfelelő tervet készíttetni. Az emberek elmondták, nincs szükségük aszfaltozott útra, amit a törvénykezés nem is engedne a természetvédelmi területen, a szentivániakat elsősorban a híd érdekli és ez megoldható”– hangsúlyozta az alelnök.

A Rétyi Nyír Kovászna megye legnagyobb természetvédelmi területe. A természetvédelmi terület (2020 hektár) és a Natura 2000-es terület (2112,6 hektár) majdnem teljesen fedi egymást. A Felső-Háromszéki-medencét az Alsó-Háromszéki Szépmezőtől elválasztó szűkületben, Réty község mellett, a Feketeügy bal partján jellegzetes, homokhátakkal borított felszín alakult ki valószínűleg a holocén első harmadában. A szélbarázdákban tavak képződtek vízi és tóparti növényzettel, míg a homokterület többi részét birtokba vette a száraz sztyeppei növényzet, melyet erdős foltok tarkítottak. Ebben a tengerszint fölötti magasságban Európában nem találtak példát hasonló homokos területre. Növénytani értékei közül megemlíthető a tőzegláp, a homokos sztyeppe növényzet, az égerfás, az Aldrovanda, a tündérrózsa, a kökörcsinfélék, a kockás kotuliliom, a tőzegrozmaring, de kiemelkedő az állatvilága is, otthonra lelt a területen a hód, a lecsapolások előtt itt volt Erdély legnagyobb mocsári béka populációja, de több ritka és védett lepkefajnak is menedéke.

Hírek