Itt vagy: » Hírek » Megyehatárok feletti együttműködés

Megyehatárok feletti együttműködés

2012. november 15., csütörtök

A Székelyföld-Brassó szórvány együttműködés felelőseként Markó Attila, sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es képviselőjelöltet bízzák meg – jelentette ki Tamás Sándor ma Brassóban.

A Székelyföld-Brassó szórvány együttműködés felelőseként Markó Attila, sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es képviselőjelöltet bízzák meg – jelentette ki Tamás Sándor ma Brassóban.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség 10. Kongresszusa november 15-ét, Betlen Gábor születésnapját, az Összefogás jegyében a Magyar Szórvány Napjának nyilvánította. Az elkövetkezőkben ezen a napon méginkább rendezvények, híradások, előadások, konferenciák, közösségépítőprogramok révén igyekszik odafigyelni a Szövetség a szórványmagyarságra.

November 15-én, csütörtökön Brassóban került megszervezésre a II. Magyar Szórvány Napja Szórványkonferencia. A rendezvénysorozat reggel emléktábla avatással kezdődött Áprily Lajos Hosszú utcai szülőházánál, a költő születésének 125. évfordulója alkalmából. A 11 órától kezdődő konferencián üdvözlő beszédet mondott Kelemen Hunor szövetségi elnök, Kovács Attila, az RMDSZ Brassó Megyei Szervezetének elnöke, Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke, valamint Tamás Sándor, a Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Tamás Sándor megyei elnök felszólalásában elsőként a szórványprogram elmúlt három sikeres évéről adott számadást. Elmondta, hogy az Összetartozunk szórványprogram keretében Kovászna Megye Tanácsa partneri kapcsolatot létesített első évben a Hunyad megyei magyar közösséggel, majd pedig a Fehér és Szeben megyei magyar közösséggel. 2010-ben Hunyad megyében 77 rendezvényre került sor, amely során mintegy 5000 magyar vett részt a különböző kulturális előadásokon. Egy évvel később, Fehér megyében 11, Hunyad megyében 23, míg Szeben megyében 12 rendezvény jöhetett létre. Idén pedig több mint 50 programot bonyolítottak le szórványvidéken Kovászna megyei önkormányzat támogatásával.

Ezen túlmenően a jövőre nézve újabb vállalást fogalmazott meg a megyei elnök. Bejelentette, hogy megyehatárok feletti együttműködést kívánnak kialakítani a háromszékiek a brassói magyarsággal. A Székelyföld-Brassó kapcsolat felelőseként pedig Markó Attila, sepsiszentgyörgyi RMDSZ-es képviselőjelöltet bízták meg a feladattal.

Hírek