Itt vagy: » Hírek » Muzsikál az erdő a Kárpátok bércein

Muzsikál az erdő a Kárpátok bércein

2022. július 25., hétfő

Kovászna, Hargita és Brassó megyében is Muzsikál az erdő 2022. szeptember 2. és 4. között. A Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvény célja, a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével. 

A családias hangulatú eseményt első alkalommal 2004 nyarán szervezte meg a magyarországi Muzsikál az Erdő Alapítvány a Mátrai Művészeti Napok keretében, 2016-tól pedig már a határon túlra is kiterjesztették. Székelyföld és Barcaság első alkalommal ad otthont a rendezvénysorozatnak az alapítvány, a helyi és megyei önkormányzatok, valamint azok alintézményeinek szervezésében.

Brassó megyébe rajtol az esemény szeptember 2-én, pénteken, a brassói állatkert közelében. Szenner Zoltán, Brassó Megye Tanácsának alelnöke szerint kettős célja van a rendezvénynek: kulturális esemény, de elsősorban az ökológiai nevelésről és a környezettudatos életmód országos szintű népszerűsítéséről is szól. A programot a multikulturalitás jegyében alakítják, román, szász és magyar zenekarok népzene koncertjei és néptáncbemutatók, gyerekprogramok és kézműves piac is lesz.

A rendezvény színvonalát emeli a Brassói Filharmónia koncertje. Allen Coliban, Brassó polgármestere kiemelte, büszkék a municípium multikulturalitására, éppen ezért a Muzsikál az erdőn nemcsak a zene, hanem a gasztronómia tekintetében is hangsúlyt fektetnek rá. A szabadtéri, közösségépítő szereppel bíró rendezvénybe a gyerekeket is bevonják.

A Kovászna megyei rendezvényt a sepsibodoki Sütei-borvíz tisztásán tartják szeptember 3-án, szombaton, ahová gyalogosan, kerékpáron, szekéren vagy lóháton juthatnak el az érdeklődők. A klasszikus zenei és a népzenei erdei koncerteket határon túli és hazai előadóművészek biztosítják, lesznek kézműves és természetismereti programok, gyerekeknek szóló tevékenységek – ismertette a részleteket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Egy koncert, egy zene vagy ének másképp hangzik a természet által berendezett térben, mint egy koncertteremben. Célunk, az esemény által az erdő, a zene, a művészet erejével környezettudatos életvitelre nevelni az embereket” – tette hozzá.

A Hargita megyei eseményt Csíkszentkirály Gesztena pusztáján, és az azt körülölelő erdőrészen szervezik meg szeptember 4-én, vasárnap. „Az erdő mindig is ihletforrást jelentett a művészek számára, gondoljunk csak Tamási Áron Ábel a rengetegben című regényére, Mihai Eminescu költészetére, vagy Antonio Vivaldi zenéjére, remek műveket köszönhetünk az erdő inspiráló erejének. Ugyanakkor az erdő nemcsak erőforrást, hanem kikapcsolódási helyszínt is jelent az emberek számára. A Muzsikál az erdő programsorozat az erdő szépségét, a fenntartható életmód fontosságát népszerűsíti a zene által, ezért a Környezetvédelmi Minisztérium örömmel támogatja partnerként ezt az egyedi elképzelést. Erdei koncerteket szervezünk környezetvédelmi előadásokkal, erdei sétákkal, helyi termékek bemutatójával egybekötve”– jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter Sepsiszentgyörgyön.

Tánczos Barna miniszter, a Muzsikál az erdő a Kárpátok bércein rendezvénysorozat helyi kezdeményezője a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta, partnerséget vállalnak a természet értékeit felölelő rendezvény lebonyolításában, mely az erdő csendjét, értékét mutatja be a zene által. Minden eseményen lesz erdő bemutató, életteret, az ottani értékeket szakemberek mutatják be a gyerekeknek.

Az idén öt térségben Muzsikál az erdő a Kárpát-medencében: áprilisban a Dunántúlon, májusban Kecskemét térségében, júliusban a Mátrai Művészeti Napok keretében, szeptemberben pedig Székelyföldön és Barcaságban.  A rendezvénynek jövőépítő ereje van – emelte ki a Muzsikál az erdő program létrehozója, főszervezője, Szabó Lajos. A Muzsikál az Erdő Alapítvány elnöke hozzátette: Felhívjuk a figyelmet, hogy felelősek vagyunk egymásért és a környezetünkért egyaránt. Célunk a helyi közösségek megerősítése, a helyi értékek, a fenntartható gazdálkodás felkarolása, a helyi termékek népszerűsítése, a Kárpát-medencei hagyományok megőrzése, az erdők növény- és állatvilágának megismerése, szeretete, a környezet védelme, a természettel való harmonikus együttélés szorgalmazása. Az erdő nem pusztán rendezvényhelyszín, hanem a tanulás, a nevelés, a művészetek forrása, testi lelki feltöltődésünk igaz forrása. Az erdő és a zene nemcsak feltölt, hanem utat is mutat egy fenntartható jövő irányába.”

A Kovászna Megyei program szervezői és partnerei: Kovászna Megye Tanácsa, Agrosic Közösségek Közti Társulás, Muzsikál az Erdő Alapítvány, környezetvédelmi minisztérium, Bodok Község Önkormányzata, helyi erdészetek, szakmai szervezetek, a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat, Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, valamint a Vadon Egyesület.

 

Hírek