Itt vagy: » Hírek » Nagy az igény az ingyenes szűrőprogramra

Nagy az igény az ingyenes szűrőprogramra

2017. június 16., péntek

Ötödik alkalommal érkeztek magyarországi orvosok és asszisztensek Kovászna megyébe ingyenes egészségügyi szűrést végezni, ezen a héten a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház 20 szakembere Sepsibükszádon és Mikóújfaluban a helyiek és a Málnás községhez tartozó falvak lakóit vizsgálta meg

Ötödik alkalommal érkeztek magyarországi orvosok és asszisztensek Kovászna megyébe ingyenes egészségügyi szűrést végezni, ezen a héten a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház 20 szakembere Sepsibükszádon és Mikóújfaluban a helyiek és a Málnás községhez tartozó falvak lakóit vizsgálta meg. az elmúlt öt nap alatt 830-an vettek részt a programban, ez 3190 esetszámot jelent, hiszen egy személynek több típusú vizsgálatot is elvégeztek. A szolnoki orvosok, asszisztensek megfeszített tempóban dolgoztak, idén szív- és érrendszeri szűrést, kardiológiai, bőrgyógyászati, gyermekgyógyászati, belgyógyászati, szemészeti, neurológiai és fogászati vizsgálatokat lehetett kérni, de volt csontsűrűség mérés és gyógytorna is. A programról pénteken Mikóújfaluban számoltak be a sajtó képviselőinek.

"Az igény hozta létre ezeket a programokat, hiszen nemcsak Háromszéken, de az egész országban nagy a hiány a családorvosi ellátás, a szűrőprogramok terén is, köszönhető mindez az elmúlt két évtizedben tapasztalt, folyamatosan elhibázott bukaresti egészségügyi politikának. Jász-Nagykun-Szolnok testvérmegyével és Bács-Kiskun partnermegyével közösen indítottuk ezeket a programokat. Most a szolnokiak vannak itt, de ősszel érkeznek a kecskemétiek is" – jelentette be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki megköszönte a magyarországi egészségügyi szakemberek jelenlétét, kiemelve, hogy visszavárják őket.

"Mi megint örömmel jöttünk, itthon éreztük magunkat" – hangsúlyozta dr. Lőrincz Ambrus nyugalmazott kardiológus főorvos, aki elmondta, összességében itt jobb a lakosság egészségi állapota, mint amivel korábban találkoztak Háromszéken, véleménye szerint Kovászna megyében javult az egészségügyi ellátás. Ez alkalommal nagyobb hangsúlyt fektettek a megelőzésre, ezért felkeresték a helyi iskolákat is, ahol fogászati, mozgásszervi megbetegedéssel kapcsolatos vizsgálatokat végeztek. A magyarországi szakember elmondta, két meglepő dolgot tapasztaltak, hogy a megvizsgált lakosságnak 95 százalékának lenne szüksége fogászati kezelésre, és hogy a gyerekek nyolcvan százalékának lúdtalpa van.

Lehoczky Ildikó kardiológiai szakasszisztens elmondta, minden évben próbáltak szponzorokat is keresni, idén a játékok és könyvek mellett öt millió forint értékű Béres adománnyal érkeztek, a szűrésen résztvevők Béres cseppet és C vitamint kaptak ajándékba.

Háromszéken a közeljövőben nagy számban mennek nyugdíjba családorvosok, gond az utánpótlás, ezt a Málnás községben lakók is nagyon jól tudják, ugyanis már jó ideje keresnek egy háziorvost, aki a három faluból álló községet ellátná – derült ki a sajtótájékoztatón. Szotyori Angéla, málnási polgármesterasszony hangsúlyozta, a község lakosainak nagy szüksége volt erre az egészségügyi szűrőprogramra, különösen, hogy idősödő a lakosság. Többedmagával várakozott kardiológiai vizsgálatra a málnásfürdői Bogyó Ilona, aki kérdésünkre elmondta, Sepsiszentgyörgyre kell utazniuk, ha egészségügyi problémájuk van, most kihasználták az alkalmat, örültek, hogy van ilyen lehetőség.

Demeter Ferenc mikóújfalusi polgármester úgy fogalmazott, büszke községe lakóira, hiszen sokan eljöttek, és mindenki fegyelmezetten kivárta sorát, a helyi családorvos pedig örömmel fogadta a magyarországi szakembereket és ő maga is bekapcsolódott a programba. Bács Márton Csaba, Sepsibükszád polgármestere is fontosnak tartja a szűrést, hiszen már az első napokban egy 26 éves fiatalember esetében bizonyult életmentőnek, hogy eljött az ingyenes vizsgálatra. 

Első alkalommal is ez a szolnoki csapat végzett ingyenes egészségügyi szűrést Háromszéken, akkor Barátos és Kommandó, majd Vargyas, Felsőrákos és Köpec lakói részesülhettek a szűrőprogramban. A kecskemétiek előbb Bodok, majd Bereck község lakói körében végeztek egészségügyi felmérést, idén ősszel pedig újra jönnek Háromszékre.

Hírek