Itt vagy: » Hírek » Nemzetközi tanácskozás az autonómiáról

Nemzetközi tanácskozás az autonómiáról

2013. május 6., hétfő

Megkezdte a több napos munkálatait az Európai autonómiák a gyakorlatban című konferenciára érkezett küldöttség. Május 6-10 között, Sepsiszentgyörgyön Kovászna Megye Tanácsa szervezésében öt ország résztvevői értekeznek autonómia témában.

Megkezdte a több napos munkálatait az Európai autonómiák a gyakorlatban című konferenciára érkezett küldöttség. Május 6-10 között, Sepsiszentgyörgyön Kovászna Megye Tanácsa szervezésében öt ország résztvevői értekeznek autonómia témában.

Hétfő délelőtt a műhelymunkálatok megnyitóján ismerkedtek össze azok a résztvevők, akik az elkövetkező napokban hazai és külföldi szakemberek segítségével értekeznek az Európában létező autonómia lehetőségekről, tapasztalatokról.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke házigazdaként köszöntötte a dél-tiroli, finnországi, felvidéki, törökországi és hazai résztvevőket.  Elmondta, az Európai autonómiák a gyakorlatban program az Európai Bizottság támogatásával jött létre közös szervezésben Finnországgal és az olaszországi Dél-Tirollal. „Autonómia törekvéseinkhez szeretnének minél több konkrétumot felsorakoztatni. Az EU 27 országából 11-ben működik a személyelvű, vagy a területi autonómia valamely formája. Arra, amit mi szeretnénk itt Székelyföldön vannak jól működő példák Európában. Ezeket hozták magukkal a műhelymunka résztvevői. Meggyőződésünk, hogy Székelyföld autonómiája nemcsak a székelyeknek, hanem a román közösségnek is hasznára válik“- foglalta össze az együttlét hasznát a megyei elnök.

A három nap alatt Sepsiszentgyörgyre érkezik és előadást tart többek között Székely István Gergő, politológus, aki kulturális és területi autonómiaformákról értekezik. Különböző autonómia és kisebbségi önkormányzati modellekre helyezi a hangsúlyt az elméleti megfontolások, valamint néhány európai működő példán keresztül. Továbbá a romániai magyar kisebbség helyzetét, a különböző autonómiakoncepciók kidolgozását tárgyalja a kommunista rezsim bukása után és a jelenlegi helyzet tükrében.
A finnországi Ann-Sofie Backgren nemzetközi projektmenedzser, az Európai Határmenti Régiók Egyesületének alelnöke. Témája a turizmus a különböző etnikai kultúrával rendelkező régiókban: hagyományos termékek, regionális marketing. Esettanulmányának alapja a finnországi Kvarken szigetcsoport (Ostrobothnia régió), amely 2006-ban felkerült az UNESCO világörökség listájára. Jellegzetesen kétnyelvű régió, amely svédül és finnül beszélőknek is egyaránt otthont nyújt.

Szlovákiából érkezik Horony Ákos, ügyvéd, aki előadásában a mai Szlovákia etnikai viszonyait és azok történelmi változásait mutatja be. A szlovák nemzetállam jellemzőiről, Szlovákia kisebbségpolitikájáról és a szlovák többségi lakosság és magyar kisebbség viszonyát taglalja.
Az autonómia a képviselet irányelvére építkezve lehetővé teszi, hogy közpénzt lehessen felhasználni a közös cél érdekében. A pénzügyi politikáknak egyezniük kell a közösség reális célkitűzéseivel. Dél-Tirol esete nagyobb rálátást nyújt a témára – vallja Davide Zaffi, a Dél-Tirol Autonóm Régió Nyelvi Kisebbségek Osztályának szakértője. Előadásának címe Az önrendelkezés pénzügyi eszközei.

Bakk Miklós, politológus A nyugat-és kelet-európai kisebbségek jogainak összehasonlítása, jókormányzatiság multietnikus közösségekben címmel tart előadást. Betekintést nyújt az Európai Unió tagállamainak alkotmányaiba, meghatározva a kelet és nyugat európai megoldás közötti különbségeket.

A műhelymunkálatok mellett a vendégeknek alkalmuk lesz megismerkedni vidékünk jellegzetességeivel, turisztikai látnivalóival is a kirándulások alkalmával, a mellett, hogy világos képet és tényállást kaphatnak Székelyföld autonómia törekvéseivel kapcsolatban.

A program pénteken nyilvános kerekasztallal zárul. 14 órakor a megyeháza nagytermében kerül sor a műhelymunka következtetéseinek összegzésére, a tapasztalatok megvitatására.  Ennek keretén belül Székelyföld a gyakorlatban címmel tart előadást Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Dr. Valentin Stan, a Bukaresti Tudományegyetem történelem karának professzora is. 
 

Hírek