Itt vagy: » Hírek » Nyertünk! – Nem vehetik el a megyezászlót

Nyertünk! – Nem vehetik el a megyezászlót

2022. december 21., szerda

Továbbra is használhatják hivatalosan Kovászna megye zászlóját – hozott ítéletet a Legfelsőbb Bíróság, a döntés jogerős. Mint ismeretes, a Kovászna megye hivatalos zászlaját jóváhagyó kormányhatározatot a Brassói Táblabíróságon támadta meg a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma, amely perbe hívta Románia kormányát és Kovászna Megye Tanácsát is.

Amikor szimbólumainkat támadják, a fájdalom a csontig hatol, mint a kés. Évtizede küzdünk gyönyörű címeres megyezászlónk elfogadásáért, hiszen Háromszék legerősebb szimbóluma. Évtizede nézzük, hogy román városok és megyék címeres zászlóit elfogadják és azokat szabadon használhatják, miközben a mi jelképeinket elsüllyesztik, félreteszik, megtámadják. Egyértelmű, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően kezdődött újra a zászlók hivatalosítása, ezúttal erdélyi magyar településekre, megyékre is sor került.  Alig három hónap telt el, hogy megjelent a Kovászna megye hivatalos zászlaját jóváhagyó kormányhatározat és már meg is támadták. Mi végig törvényesen jártunk el, érveltünk és a Legfelsőbb Bíróság nekünk adott igazat: marad Kovászna megye hivatalosan elfogadott zászlaja. Egyértelműen aljas szándék áll a perbehívás mögött, hiszen pont egy évvel ezelőtt, karácsonykor kaptuk meg a feljelentést. Azonban az igazság mellettünk állt, és bebizonyosodott: minden rendben van a kormányhatározattal, az abban jóváhagyott megyezászlóval is” – értékelte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

2015. június 11-én jelent meg az a törvény, amely szabályozza a közigazgatási egységek saját zászlajának használatát. Kovászna megye már abban az évben benyújtotta az illetékes minisztériumhoz a megyezászló dokumentációját. A szabályos eljárás során nem, csak később emelt kifogásokat a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma. Ennek eredményeképpen a minisztérium a fiók mélyére süllyesztette a megyezászló dokumentációját, az ügy az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően került ismét elő. 2021. szeptember 15-én jelent meg a hivatalos közlönyben a Kovászna megye zászlaját elfogadó kormányhatározat, és azt követően több helyen ki is tűzték a hivatalos zászlót. Még abban az évben, decemberben megtámadta az erről szóló kormányhatározatot a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma. Alapfokon a Brassói Táblabíróság jóváhagyta a fórum keresetét és érvénytelenítették a kormányhatározatot. Ezt a döntés megfellebbezte a kormány és Kovászna megye.

2022. december 19-én döntést hozott a Legfelsőbb Bíróság, amely jóváhagyta a kormány és a megye fellebbezését, elutasította a Táblabíróság döntését és elutasította a fórum keresetét is. A Legfelsőbb Bíróság elfogadta a Sepsireform Egyesület perbelépési kérését, elutasította viszont a magyar nyelv- és szimbólumhasználat ellen küzdő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) perbelépési kérését. A Legfelsőbb Bíróság döntése jogerős, ez azt jelenti, hogy továbbra is hivatalosan lehet használni Kovászna megye zászlóját.

Hírek