Itt vagy: » Hírek » Önkormányzati szolidaritás Háromszéken

Önkormányzati szolidaritás Háromszéken

2022. december 15., csütörtök

Az év utolsó tanácsülését tartotta csütörtökön Kovászna Megye Tanácsa, a gyűlés legfontosabb napirendi pontja a költségvetés kiigazítása volt. 

„A számok azt mutatják, jól gazdálkodtunk idén. Már az év elején célul tűztük ki, hogy nagyobb összeget fordítsunk beruházásra, mint működési költségre, ez sikerült is elérni. A megyei tanács és a gyermekvédelmi igazgatóság 3,8 millió lejt takarított meg a személyzeti költségekből, ezt az összeget most csökkentjük az előirányzott tételekből. Az egészségügyi rendszer finanszírozása mindig prioritás, ezúttal 1,33 millió lejjel növeltük a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetését, az összegből biztosítják az alkalmazottaknak járó vakációs jegyeket. Ugyanakkor bevettünk 1,4 millió lejt a kórház költségvetésébe, az összeg a Kovászna Megyei Egészségbiztosítóval kötött szerződés értékváltozásából származik, az intézmény gyógyszer- és egészségügyi anyagköltségeinek finanszírozására fogja felhasználni. Jelentősebb összeget hagyunk jóvá a Székely Nemzeti Múzeum felújításának befejezésére, valamint a Sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola bővítésére, korszerűsítésére, mindkét projektet uniós pályázatból finanszírozzuk” – részletezte Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. 

Az év elején megbecsült összeghez képest közel 600 ezer lejjel több pénz folyt be a jövedelemadó 6%-os hányadából, melyről Kovászna Megye Tanácsa rendelkezik és osztja szét a helyi önkormányzatoknak.  
 

„Nem túl nagy az összeg, éppen ezért a polgármesterekkel egyeztetve, több helyen is, jó cél érdekében csoportosítva hagytuk jóvá az összegeket, ennek megfelelően nem 45, hanem 18 közigazgatási egység kap most pénzt ebből a keretből. A kézdivásárhelyi kórház fenntartása érdekében adta össze a részét Dálnok, Torja és Kézdiszentkereszt, így Kézdivásárhely 69 ezer lejt kap. Az erdővidéki települések a baróti kórház fenntartását támogatják, ennek megfelelően Barótnak 67 ezer lejt utalunk. Az orbaiszéki községek a Kovászna-Kommandó út karbantartására ajánlották fel a részüket, így Kovászna városa 62 ezer lejt kap ebből a keretből. A lemhényi, kézdialmási önkormányzat Bereckkel összefogva a berecki tűzoltóegység tűzifáját biztosítja ebből az összegből, amely 17 ezer lej. A sepsiszéki önkormányzatok Mikóújfalu javára mondtak le, hogy a község be tudja fejezni a víztározó építését, az így összegyűlt összeg 75 640 lej. Bodzaforduló és Bárkány Szitabodzának ajánlotta fel a rá eső részét, hogy a község tudja megjavítani azokat az utakat, ahol befejezték a szennyvízhálózat kiépítését, erre a célra 49 ezer lejt kapnak” – magyarázta a tanácselnök. A fennmaradó 12 közigazgatási egység lakosságarányosan kap pénzt.

 

Hírek