Itt vagy: » Hírek » Öntözőberendezést kaptak az uzoni gazdák

Öntözőberendezést kaptak az uzoni gazdák

2014. október 31., péntek

A száraz évszakokban bőségesebb lesz a termés és a tejmennyiség is konstans marad Uzonban annak az öntözőberendezésnek köszönhetően, amelyet a Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Agrosic Közösségek Közti Társulás vásárolt a kovászna megyei Szarvasmarhatartó Egyesületnek.

 

 

 

 

A száraz évszakokban bőségesebb lesz a termés és a tejmennyiség is konstans marad Uzonban annak az öntözőberendezésnek köszönhetően, amelyet a Kovászna Megye Tanácsa keretében működő Agrosic Közösségek Közti Társulás vásárolt a kovászna megyei Szarvasmarhatartó Egyesületnek.

A gépeket pénteken, október 24-én adták át hivatalosan az uzoniaknak, akik idén júniusban csatlakoztak az Agrosic Egyesülethez. Orbán Miklós, egyesületi elnök szerint a komoly együttműködésnek és csapatmunkának köszönhető, hogy ilyen rövid időn belül megérkezett a felszerelés, amelyet a helyi gazdák, ha az idén már nem is, de a jövő évben már munkára foghatnak.

„Az Agrosic Egyesületet azért hoztuk létre, hogy segítsük a helyi szinten szerveződött gazdatársadalmat. Az egyesület azokat a községeket támogatja, amelyek Agrosic tagok és minimális önrésszel hozzájárulnak annak működéséhez. Ezt a megyei tanács évente tekintélyes, több mint százezer eurós összeggel támogatja, azért, hogy meg tudjuk vásárolni a települések által igényelt, szükséges gépeket” - fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A gépek egy részét tehát a helyi gazdaközösség, a helyi tanács és a megyei önkormányzat költségvetéséből működő Agrosic Egyesület állja. Ennek köszönhetően már a különböző településeknek vásároltak bálázó gépet, silózó kombájnt, gyümölcsprést, de volt, ahol GPS-es felmérésre volt szükség.

Ráduly István polgármester a szakmai egyesületek fontosságára hívta fel a figyelmet, amelyek a mikrotérségek és a lakosság különböző tömörülését fejlesztik. Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elmondta, nemcsak az a céljuk, hogy egy közösséget támogassanak, hanem, hogy a gépek együttes használata által erősítsék a közösségi szellemet is. Az eseményen jelen levő Ötvös Mózes, a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesületének elnöke örömét fejezte ki, hogy egy hasznos tevékenység zajlik a megyében mezőgazdaság terén, amelynek szemmel látható eredményei vannak.

Ördög László, az uzoni Szarvasmarhatartó Egyesület elnöke volt az, aki kezdeményezte az Agrosic-hez történő társulást. Kérdésünkre elmondta: 212 hektár legelő van az egyesület tulajdonában, amelyből 70 hektárt kizárólag szarvasmarhák legeltetésére használnak. Ezt a területet fogják öntözni a Feketeügy vizéből a kapott berendezéssel. Az öntöző felszerelés megvásárlásának gondolata az eddigi problémák kiküszöbölésének okán született: eddig egy-két hónap után a legelő kiszáradt, ezért csökkent a tejtermelés, és az állatok is lefogytak. A következő években az öntözőberendezésnek köszönhetően nagyobb lesz a tejtermelés.

 

 

Hírek