Itt vagy: » Hírek » Összehangolják a környezetvédelmi munkát

Összehangolják a környezetvédelmi munkát

2011. október 13., csütörtök

A Natura 2000 programban résztvevő szervezetek tanácskoztak Sepsiszentgyörgyön: céljuk, hogy Székelyföld különböző pontjain természetvédelmi övezetek fölött gondoskodó egyesületek szakmai tapasztalatot cserélhessenek, a közös problémákra megoldást találjanak.

A Natura 2000 programban résztvevő szervezetek tanácskoztak Sepsiszentgyörgyön: céljuk, hogy Székelyföld különböző pontjain természetvédelmi övezetek fölött gondoskodó egyesületek szakmai tapasztalatot cserélhessenek, a közös problémákra megoldást találjanak.
 
Kovászna megye területén a legnagyobb ilyen jellegű szervezet a Vinca Minor Egyesület, amely Csomád – Bálványos terület gondnokságát látja el. Para Zoltán, az egyesület vezetője, aki egyben az október 13-án, csütörtökön zajló rendezvény házigazdájának szerepét is ellátja, kifejtette: az egyesület egyfajta „szakmai játszótér”- ként indult, innen kiindulva lett a több mint 6000 hektáros terület őrzője. A Csomád – Bálványos kistérségben jelen pillanatban is több turisztikai fontossággal bíró, Európa szinten is egyedinek minősülő látványosság található – fogalmazott Para. Az egyesület célja, hogy ezeket a látványosságokat ne csak megőrizzék, hanem a szélesebb közönség számára is hozzáférhetővé tegyék, például tanösvények formájában. A környezetvédelmi szakember egy makettet is bemutatatott, amelyen az iskolákban szemléltetik a régió természeti látnivalóit, elmondása szerint a környezettudatos nevelésből „soha sem elég”. 
 
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében elmondta, rendkívüli fontosságot tanúsít azoknak a szervezeteknek, amelyek részt vesznek a Natura 2000 programban. Kovászna megyében a Vinca Minor Egyesület bonyolítja le a legnagyobb értékű természetvédelmi pályázatot, amelynek összértéke 450 000 euróra. „Kovászna Megye Tanácsa is támogatja az Egyesület kezdeményezéseit, közösen szeretnénk egy látogatópontot létrehozni a védett terület számára. Ugyanis a megye a gondnoka a Csomád-Bálványos területtel részben átfedésben levő Bodok-Barót hegységnek. A sepsibükszádi volt utászház van erre a célra kiszemelve, a feljavítást pályázatból a megye szeretné elvégezni, a működtetést viszont az egyesület vállalta magára. Ugyanitt van a Borvíz útja program során kialakított Vulkáni kőzetek parkja, mely a látogatópontra betérők számára nyújt majd egy érdekes színfoltot, pihenési lehetőséget” – fogalmazott az önkormányzati vezető.
 
A rendezvény első napját szakmai beszélgetésekkel folytatták a Kovászna és Hargita megyékből érkezett civil szervezetek képviselői, pénteken pedig a háromszéki természetvédelmi területek látogatása következik.

Hírek