Itt vagy: » Hírek » Összehangolt fejlesztés Erdővidéken

Összehangolt fejlesztés Erdővidéken

2023. március 10., péntek

A Baróti Városi Kórházat érintő beruházás érdekében társult Kovászna Megye Tanácsa és Barót Önkormányzata – erről döntött a megyei tanács csütörtöki kihelyezett ülésén. Az Erdővidéken tartott ülés napirendjén több fontos beruházás és pályázat, költségvetéskiigazítás szerepelt.

Olyan mértékű, összehangolt infrastrukturális fejlesztést indítottunk el Erdővidéken, amelyre több mint 50 éve nem volt példa, mert meg akarjuk mutatni, hogy az egykori bányászvidék nem a múlthoz tartozik, hanem van jövője” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke bevezetőjében a kihelyezett tanácsülésen.

A hangsúly az összehangoláson van. Bár a korábbi évtizedekben is voltak fejlesztések a térségben, de nem ennyire összefüggő és átgondolt terv mentén. Az elmúlt években kidolgoztuk Erdővidék Felzárkóztatási Programját. Ez a program egy olyan modernizációs elképzelés, amely nem csak út és híd infrastruktúráról szól, hanem benne van például a kisrégió kórháza, mentőszolgálata, tűzoltóegysége is. Ugyanúgy a több mint 25 éve betonszörnyként ágaskodó roncsok iskolává alakítása. Ahogy benne van a közösség cselekvő hozzájárulása is, mert az is meghatározó tényező” – hangsúlyozta a tanácselnök.

Első napirendi pontként hagyták jóvá Kovászna Megye Tanácsa és Barót Önkormányzata közötti társulást, melynek célja a városi kórház területén található sétányok, parkolóhelyek, valamint a kültéri vízvezeték hálózat, háztartási szennyvíz, csapadékcsatorna és közvilágítási rendszerének felújítása. A beruházás értéke 4,1 millió lej.

Valószínű sokan emlékeznek, hogy 2010-ben 275 vidéki kórházat zártak be, a bezárandó intézmények között a baróti is szerepelt. Akkor Cseke Attila volt az egészségügyi miniszter, neki köszönhetően tudtuk megmenteni. A Baróti Városi Kórház nemcsak megmaradt, hanem az elmúlt években sikerült fejleszteni is. Tíz évvel ezelőtt még 5 orvos dolgozott a kórházban, 2017-ben vette át dr. Lozsádi Botond a baróti kórház vezetését orvosigazgatóként, jelenleg összesen 150 alkalmazott van, ebből 20 szakorvos. Időközben mentőszolgálatot és SMURD rohammentőszolgálatot, valamint tűzoltóállomást létesítettünk a kórház udvarán” – ismertette Tamás Sándor.

Új uniós pályázatot készül benyújtani a megyei önkormányzat 32 helyi önkormányzat, 36 iskola részvételével, a projekt a vidéki oktatási intézmények felszereltségének javítását célozza és a Helyreállítási Alapból finanszíroznák. „A pályázatból az életkornak megfelelő bútorzatot, modern tananyagokat, köztük digitális eszközöket lehet beszerezni. Az iskolák igénylései alapján Kovászna megyében többek között 30 informatikai laboratóriumot, 22 természettudományi laboratóriumot szereznek fel, valamint bútorzattal, digitális tananyaggal, informatikai eszközökkel szerelik fel a résztvevő iskolákat. A projekt összértéke 36 millió lej” – mutatta be Jakab István Barna alelnök. A pályázat benyújtási határideje március 19.


A kézdivásárhelyi Vigadó Kulturális Alapítvánnyal is társult Kovászna Megye Tanácsa annak érdekében, hogy támogassa a Vigadó előadásait. A megyei önkormányzat 200 000 lejt biztosít az alapítványnak bemutató előadások, illetve az előző évad előadásainak produkciós költségeire és tantermekben előadott, diákoknak szánt projektek költségeire. A Vigadó 2023-ban három bemutató előadást tervez: az évadzáró, évadnyitó és szilveszteri előadást.

Idén, október 12-13. között Kézdivásárhelyen jubileumi ünnepséget szerveznek annak kapcsán, hogy 150 éve létesítették a Háromszék vármegyei Erzsébet Árvaleány-nevelő Intézetet, amelyet Szentkereszty Stefánia bárónő alapított. A kerek évforduló alkalmából a megyei önkormányzat felújítja Szentkereszty Stefánia kézdivásárhelyi temetkezési kápolnáját, a munkálat tervezési tárgykörét fogadtuk ma el.

A Bodoki-hegységben kilátó és hegyi menedék építését tervezik, közösen a Hegyimentő Közszolgálattal. Ennek érdekében Málnás Község Önkormányzata átadta egy terület használati jogát, illetve egy másik területre átjárási jogot biztosít. A beruházás fontos szerepet játszik a háromszéki bakancsos turizmus és természeti értékek népszerűsítésében, a túrázók számára kiemelkedő vonzerővel bír. Kovászna megyében több menedékhelyet is épített a hegyimentő közszolgálat,  1044 méteren a Bodoki-tetőn,  1700 méteren a Lakócza-tetőn, valamint a Baróti-hegységben, a Hármashatárnál és a Cecele alatt, Bálványosfürdő közelében.

A kihelyezett ülésen meghívottként részt vettek a helyi önkormányzat képviselői is. „Oktatás, egészségügy, infrastruktúra – ez a három legfontosabb prioritása a baróti helyi önkormányzatnak. Az elmúlt két évben próbáltunk minél több pályázati lehetőséget kihasználni, ebben a pillanatban 16 millió eurót meghaladó értékben nyertünk pályázatokat, 6 millió eurót le is szerződtünk” – tájékoztatta a megyei tanácsosokat Benedek Huszár János, Barót polgármestere, részletesen beszámolva a folyó munkálatokról, elképzelésekről, tervekről.

Hírek