Itt vagy: » Hírek » Összekötjük Bodzavidéket Orbaiszékkel - Júliusban kezdik a Nagyborosnyó-Bodzaforduló közötti megyei út korszerűsítését

Összekötjük Bodzavidéket Orbaiszékkel - Júliusban kezdik a Nagyborosnyó-Bodzaforduló közötti megyei út korszerűsítését

2018. június 8., péntek

Nagypatakon írták alá pénteken a Bodzavidéket Orbaiszékkel összekötő, Nagyborosnyó-Bodzaforduló közötti 121A megyei út újjáépítését célzó kivitelezési szerződést, a munkálatok várhatóan júliusban megkezdődnek.

Nagypatakon írták alá pénteken a Bodzavidéket Orbaiszékkel összekötő, Nagyborosnyó-Bodzaforduló közötti 121A megyei út újjáépítését célzó kivitelezési szerződést, a munkálatok várhatóan júliusban megkezdődnek.

A 22,5 kilométeres útszakasz a 13E országútról indul, áthalad Nagyborosnyón, Kisborosnyón, Nagypatakon, Salamáson, majd Bodzafordulón ismét becsatlakozik a 13E országútba.

Az útjavításban érdekelt települések legkisebbike Nagypatak, de a beruházás legnagyobb nyertese is, indokolta a szerződés aláírásának helyszínét Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

„Kovászna megyében az elmúlt fél évszázad legnagyobb összehangolt fejlesztését indítjuk el, összekötjük a térségeket megyei és községi utakkal, ebben az esetben Bodzavidéket Orbaiszékkel kapcsoljuk össze. Ez azt is jelenti, hogy megsokszorozódik a forgalom, éppen ezért az Önök felelőssége, hogy a megnyíló gazdasági és turisztikai lehetőségeket hogyan hasznosítják, arra kérem az itt élőket, fogjanak össze, dolgozzák ki ennek a térségnek a fenntartható fejlesztési stratégiáját” – fordult a jelenlevőkhöz Tamás Sándor, azt javasolva az érintett önkormányzati vezetőknek, hogy az egyházzal, civil szervezetekkel, vállalkozókkal közösen keressék meg a térség további fejlesztési lehetőségeit.

Életbevágóan fontos ennek az útszakasznak az újjáépítése, emelte ki Avram Gheorghe, Nagypatak polgármestere, aki történelmi pillanatként értékelte a kivitelezési szerződés aláírását, mint fogalmazott, reméli, hogy az 1999-ben önállóvá vált település a két térség közötti híd szerepét is betöltheti.

A modernizálásra kerülő útszakasz jó részén soha nem volt aszfalt, holott nagy idegenforgalmi potenciállal rendelkezik, a településtől pár kilométerre sípálya, horgásztó is található, ugyanakkor vasárnaponként 300-an is felkeresik a Nagypatak mellett fekvő ortodox kolostort, búcsú idején 3000-en is megfordulnak ezen az úton. „Az egész országból jönnek hozzánk hívek, sokat fog segíteni, ha az utat újjáépítik, hiszen tél után, tavasszal általában nagyon nehezen lehet közlekedni” – hangsúlyozta ki Ilie atya, a Keresztelő Szent János nevét viselő ortodox kolostor rendfőnöke.

Az Országos Vidékfejlesztési Programból (PNDL) és megyei tanács által finanszírozott munkálat értéke 23,5 millió lej, a közbeszerzést a Kovászna megyei Út és híd Rt., valamint a brassói Consal Kft. nyerte meg. A szerződés értelmében 8 méter széles alapot építenek, az úttest 6 méter széles lesz, az alapozást követően két rétegben terítenek le aszfaltszőnyeget, többek között 90 átereszt, hét támaszfalat alakítanak ki, a 43 bekötőutat pedig 25 méteren leaszfaltozzák.

A Bodzavidéket Orbaiszékkel összekötő megyei út modernizálásának fontosságát méltatta a szerződés aláírásán jelenlevő Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa is, aki a térség turisztikai potenciáljának kihasználását hangsúlyozta.

Hírek