Itt vagy: » Hírek » Ösztöndíj Háromszék turizmusának fejlesztéséért

Ösztöndíj Háromszék turizmusának fejlesztéséért

2017. szeptember 12., kedd

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán végző hallgatók közül három részesült elismerésben a megyei önkormányzat és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által meghirdetett pályázat keretén belül

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán végző hallgatók közül három részesült elismerésben a megyei önkormányzat és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület által meghirdetett pályázat keretén belül.

A márciusban megtartott Turizmus éve nyitókonferencián Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és dr. Fosztó Mónika, a BBTE Közgazdaságtudományi Kara Üzletigazgatási Tanszékének sepsiszentgyörgyi vezetője partnerszerződést írt alá. Az együttműködés részeként a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület ösztöndíjalapot hozott létre, amelynek részeként három, egyenként 1500 lejes ösztöndíjat hirdetett meg azon egyetemistáknak, akik szakdolgozatukat Háromszék turizmusával, annak  fejlesztésével kapcsolatban írják.

Szeptember 12-én a témában tartott sajtótájékoztatón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kiemelte, az intézményesített szinten kötött hosszútávú szerződésnek csak az egyik pontja az ösztöndíj. Azt szeretnék, hogy a turizmusban érdekelt egyetemisták, fiatalok aktívan bekapcsolódjanak a térség idegenforgalmi körforgásába, valamint a megyei önkormányzat által szervezett rendezvényekbe.

„Kinyitottunk egy lehetőséget a diákok számára, ösztönözni szeretnénk őket, hogy foglalkozzanak a térség turizmusának témájával, vegyenek részt szakmai képzéseken. Éppen ezért folyatjuk a programot” – fogalmazott az elnök. Hozzátette: „Háromszék turizmusának fejlesztési rendszerét több olyan tényező alkotja, amelyeket az elmúlt években a megyei tanács felvállalt. Ide tartoznak a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola olyan képzés sorozatai, mint a báros, szakács és pincér. Továbbá itt kell kiemelnünk az infrastrukturális beruházásokat, a kommandói ifjúsági tábor megépítését, a magánszektor megerősítését és tartalommal való feltöltését.”

A szakdolgozatok elbírálását az egyetem oktatói végezték, akik fontos szempontként kezelték a hallgatók tanulmányi éveinek, illetve az államvizsgájuk eredményeit, valamint a dolgozataiban szereplő esettanulmányok és turisztikai mutatók részletes kidolgozását. Dr. Fosztó Mónika, a BBTE Közgazdaságtudományi Kara Üzletigazgatási Tanszékének sepsiszentgyörgyi vezetője szerint a diákok lelkesen kapcsolódtak be a programba. A pályázat ösztönzően hatott számukra a több hónapos munka során.

A pályázatra benevezett négy egyetemista közül Nagy Enikő, Réti Szende Borbála és Demeter Norbert részesültek pénz és könyvjutalomban, Incze András pedig részvételi elismerésben.

Nagy Enikő URIK kistérség fenntartható gazdasági fejlődés Kovászna megyében címmel írt tanulmányában Uzon, Réty, Illyefalva és Kökös községet mutatta be és vizsgálta turisztikai és gazdasági szempontból. Elmondása szerint nagyon örül az ösztöndíjnak, annak, hogy egyetem után ilyen elismerésben részesült.

Réti Szende Borbála a Kovászna városi turisztikai információs központ tevékenységét vizsgálta és olyan javaslatokat fogalmazott meg a térség fejlesztésére vonatkozóan, mint például a Kovászna és Kommandó közötti keskeny nyomtávú gőzmozdony felújítása, dokumentumfilm készítése, vadaspark létrehozása a Tündérvölgyben, valamint wellness központ kialakítása.

A miklósvári Demeter Norbert már gyerekként álmokat szőtt szülőfalujának fejlesztése kapcsán, éppen ezért könnyű dolga volt a témaválasztáskor. Szakdolgozatában Miklósvár falusi turizmusának turisztikai lehetőségeit vizsgálta. Incze András pedig Erdővidék turisztikai adottságait és idegenforgalmát tanulmányozta.

Hírek