Itt vagy: » Hírek » Osztrák befektető érkezik a megyébe

Osztrák befektető érkezik a megyébe

2013. március 28., csütörtök

A Holzindustrie Schweighofer osztrák cég 150 millió eurót fektet be egy korszerű fafeldolgozó üzembe Kovászna megyébe.

A Holzindustrie Schweighofer osztrák cég 150 millió eurót fektet be egy korszerű fafeldolgozó üzembe Kovászna megyébe. “Az önkormányzatoknak nem elsősorban a munkahelyteremtés a feladatkörük, azonban segíteniük és ösztönözniük kell a beruházókat, hogy a régióba telepedjenek meg és folytassák tevékenységüket, hiszen ez a munkahelyteremtést, a megélhetést segíti. Székelyföldön, beleértve Marosvásárhelyet is Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen zajlik a legnagyobb munkaerő toborzás.

A tavalyi és az idei évben 1200 új munkahelyet teremtettek a megyeszékhelyen a magánvállalkozók, Kézdivásárhelyen pedig 900-at. Ezt a sort egészíti ki 2014-től az osztrák befektetés is. Az a tény, hogy a Holzindustrie Schweighofer cég Szászsebes, Rădăuți és Comănești után Háromszékre jött, Olosz Gergely RMDSZ-es szenátornak köszönhető” – indította a sajtótájékoztatót szerdán délelőtt Tamás Sándor, megyei elnök.

A felsőháromszéki szenátor véleménye szerint a politikumnak nem csak a törvényjavaslatok meghozatala a feladata, hanem az is, hogy gondoskodjon a közösség jövőjéről, megélhetéséről. Ezt segítik elő az ehhez hasonló beruházok vonzása a megyébe. Olosz kifejtette, úgy látja, hogy Háromszéken szakképzett, munkaszerető embereket és megbízható partnereket talál tervei megvalósításához az osztrák cég. Ez által pedig az elmúlt húsz év legnagyobb magánberuházása valósulhat meg nálunk.

A sajtótájékoztatón jelen levő Mircea Duşă honvédelmi miniszter is üdvözölte a megyébe érkező beruházást, amelyről kifejtette, hogy jó lehetőség a régió fejlesztésnek.

A beruházás részleteiről személyesen Gerald Schweighofer, a közel 400 éves hagyománnyal rendelkező osztrák fafeldolgozó cég, a Holzindustrie Schweighofer csoport tulajdonosa számolt be. Elmondása szerint az elkövetkező időszakban Kovászna megyében, Réty község határában egy 150 millió eurós beruházást valósítanak meg, amely két év alatt több mint 650 új munkahelyet fog teremteni. A Romániában piacvezető, több mint 2500 alkalmazottat foglalkoztató cég, a román fafeldolgozó iparban is piacvezető.

Az országban 2002-ben Szászsebesen épült az első fűrészüzemük, majd a második 2007-ben, Rădăuți-on. Két évvel később vásároltak egy laminált fapanel gyártó telepet Siret-en és legutóbb 2010-ben egy panel gyárat Comăneșt-en.

A 70 hektáron megépülő Kovászna megyei üzem 2014-ben kezdi el működését. Az üzem éves feldolgozó kapacitása 800 000 köbméter lesz. A termelt fűrészáru 70%-át tovább feldolgozzák. Első lépésben ebből a ragasztott termék az ázsiai piacra kerül, második lépésben a hazai piacon is tervezik értékesíteni termékeiket. Az új üzemben termelt fűrészáru 80%-át exportálják. A legfontosabb piac az ázsiai marad (főleg Japán). Az új telep további két feldolgozó üzemeket is ellát majd nyersanyaggal.

 

Hírek