Itt vagy: » Hírek » Pályázat az újszülött intenzív osztály fejlesztésére

Pályázat az újszülött intenzív osztály fejlesztésére

2023. február 27., hétfő

Kiemelt prioritás a megyei kórház fejlesztése, Kovászna Megye Tanácsa az újszülött intenzív osztály fejlesztését célzó pályázat okán tartott hétfőn online ülést.

Kiemelt prioritás a megyei kórház fejlesztése, minden finanszírozási lehetőséget megragadunk. Több lezárt és folyamatban levő pályázata van a megyei kórháznak, melyet európai alapokból finanszíroznak. Ezúttal egy olyan uniós pályázatról kell döntenünk, amely az újszülött intenzív osztály fejlesztését célozza, a koraszülötteknél fellépő retinopátia megelőzésére szolgál. A projekt összértéke több mint 300 ezer lej” – ismertette Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A koraszülötteknél fellépő retinopátia megelőzésére szolgáló készlet minimális összetétele a következőkből áll: szállításra alkalmas inkubátor, betegellenőrző monitorok császármetszéshez és szülőszobába, levegő-oxigén koncentrátum szabályozó és szállítható lélegeztetőgép (FiO2 21-100%). A megyei kórházban 2022-ben 1069 baba született, ebből 181-en több mint 24 órás intenzív terápiás kezelésben részesültek.

Ugyancsak az online tanácsülésen hagytak jóvá együttműködési megállapodást az Olt Vízügyi Igazgatósággal, amely a sepsibükszádi útszakasz és Olt-híd felújításához szükséges.

 

Kovászna Megye Tanácsa az Anghel Saligny-programból igényelt finanszírozást a Sepsibükszádon az országúttól a vasútállomásig tartó 1,7 km-es útszakasz (DJ113) felújítására és a 40 méter hosszú híd újjáépítésére. A munkálat összértéke 14,8 millió lej, ebből 9,93 milliót a fejlesztési minisztérium áll, a fennmaradó részt, 4,8 millió lejt a megyei önkormányzat biztosítja. A finanszírozási szerződés aláírásához szükséges volt az együttműködés Olt-folyó vízgyűjtő medencéit felügyelő igazgatósággal. A kivitelező cég kiválasztása már megtörtént, hamarosan sor kerülhet a munkakezdési parancs kiadására is” – részletezte a tanácselnök.  

Hírek