Itt vagy: » Hírek » Pályázati pénz a települések általános rendezési terveire

Pályázati pénz a települések általános rendezési terveire

2018. április 24., kedd

Kovászna megye önkormányzatai idén több mint fél millió lejt pályáztak a regionális fejlesztési minisztériumtól egy országos program részeként a települések általános rendezési terveinek megújítására. Ebből az összegből 27 önkormányzat (négy város és 23 község) folytathatja vagy indíthatja el az általános rendezési tervének aktualizálását, elkészíttetését.

Kovászna megye önkormányzatai idén több mint fél millió lejt pályáztak a regionális fejlesztési minisztériumtól egy országos program részeként a települések általános rendezési terveinek megújítására. Ebből az összegből 27 önkormányzat (négy város és 23 község) folytathatja vagy indíthatja el az általános rendezési tervének aktualizálását, elkészíttetését.


A törvény arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy tízévente aktualizálják vagy készíttessék újra az általános rendezési tervet, annyi engedménnyel, hogy a 2003 előtt készült terveket legtöbb 2018 decemberéig lehetett meghosszabbítani. Kovászna megyében öt önkormányzatnak van 2003 után készült általános rendezési terve, Bardóc és Gelence 2006-ban, Árkos és Dálnok 2008-ban, Zágonbárkány 2014-ben aktualizálta helyi építkezési szabályzatát. Jelenleg kész van Uzon község általános rendezési terve, egy utolsó, minisztériumi jóváhagyásra várnak, hogy a helyi önkormányzat is elfogadhassa és életbe léphessen, mondta el Ráduly István polgármester, megjegyezve, hogy hét éve dolgoznak a dokumentáción. Mikóújfaluban tavaly kezdtek neki a folyamatnak, nehezen találtak tervezőt. „2017 augusztusában kezdtük el, eddig elkészült a topográfiai felmérés, zajlik a belterületek azonosítása és elindítottuk az engedélyeztetést, viszont több mint 16 féle jóváhagyást kell beszerezni, ehhez különböző tanulmányok szükségesek még egy ilyen kicsi településnek is, mint a miénk. A legoptimistább verzió szerint is legfeljebb három év múlva lesz meg a végleges dokumentációnk” – ismertette Demeter Ferenc polgármester.
Az általános rendezési terv (román megfelelője Plan Urbanistic General – PUG) a település építkezési szabályrendezését tartalmazza, kezdve az épület teleken való elhelyezésétől, magasságától, az anyaghasználaton, az utcafront hosszán, a kerítés típusán, a tető formáján keresztül az épületek funkciójáig, ugyanakkor meghatározza a belterület határát, a lakott és ipari övezeteket, valamint azt is, hogy hol lehet közművesítés, hol vannak a járdák, utak, közterek. Az általános rendezési tervet urbanisztikára szakosodott műépítész, építész készítheti el, Kovászna megyében 12 ilyen szakember dolgozik.  A végső dokumentációt nemcsak a helyi tanácsnak kell elfogadnia, hanem a megyei önkormányzatnak is jóvá kell hagynia.
 

„Valóban összetett dokumentációról van szó, viszont fontos, hiszen az általános rendezési terv középtávon meghatározza a helységek településfejlesztési irányát is, ezért is szorgalmazzuk az önkormányzatokat, hogy foglalkozzanak vele. A dokumentáció elkészítésére a kormánytól is lehet támogatást igényelni, idén 27 önkormányzat tett le pályázatot, összesen 528 ezer lejt kapnak erre a célra” – tájékoztatott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A megyei tanács szakemberei egy segédanyagot is összeállítottak, amelyek tartalmazzák a törvényes előírások, műszaki elvárások mellett a helyi építészeti jellegzetességeket, hogy az önkormányzatok ennek megfelelően bízzák meg az általános rendezési tervet készítő műépítészeket.  

„Fontosnak tartjuk, hogy a települések megkapják az egyensúlyt az épített örökség, a háromszéki hagyományos falukép és a 21. századi elvárások, modernizációs törekvések között, ezért szorgalmazzuk az általános rendezési tervek rendszeres frissítését. Ugyanakkor 2017 végétől az építkezési bizonylatot kérők számára javasoljuk a Romániai Építészkamara által összeállított, hagyományos régiókra lebontott építészeti útmutató használatát. Az útmutató 28 hagyományos régió építészeti hagyományait dolgozza fel, ezek között megtalálható a székelyföldi is. Mindenkinek azt javasoljuk, nézzék meg, vegyék figyelembe, mert értékes a háromszéki épített örökség, érdemes lenne tovább vinni” – mondta el Gabriel Niste, Kovászna megye főépítésze. 

Idén a 27 Kovászna megyei önkormányzat 12 és 23 ezer lej közötti összeget kap erre a célra, a megyei tanács összesen 528 344 lej értékben írt alá finanszírozási szerződést. Az országos program részeként évente biztosítanak anyagi forrást a települések általános rendezési terveinek megújítására, földrengés- és földcsuszamlás-kockázati térkép elkészítésére, valamint kataszteri és közműhálózati adatbank kiépítésére.

 

Hírek