Itt vagy: » Hírek » Potsa programmal Székelyföldért

Potsa programmal Székelyföldért

2012. október 31., szerda

Széki szintre lebontott átfogó fejlesztési program jelenti Háromszék számára a kitörés lehetőségét – fogalmazott a megyeházán Klárik László az önkormányzat leköszönő megyemenedzsere. A részletes fejlesztési programot a Kovászna Megye Tanácsa által idén elindított Potsa József Megyefejlesztési és Közösségépítő Program tartalmazza.

Széki szintre lebontott átfogó fejlesztési program jelenti Háromszék számára a kitörés lehetőségét – fogalmazott a megyeházán Klárik László az önkormányzat leköszönő megyemenedzsere. A részletes fejlesztési programot a Kovászna Megye Tanácsa által idén elindított Potsa József Megyefejlesztési és Közösségépítő Program tartalmazza.

Október 31-én, szerdán tartott sajtótájékoztatón Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke rámutatott: „Az elmúlt időszakban bemutatott hangzatos fejlesztési tervekkel ellentétben a Potsa-programban foglalt célkitűzések egy részét már megvalósítottuk. Két megyei jelentőségű híd, Kézdivásárhely-Kovászna közötti útszakasz készült el, ami önmagában is nagy eredmény, számunkra azonban azért is fontos, mert azt jelenti, hogy az elmúlt években kialakított stratégiánk működik: összefogtuk azokat az energiákat, pénzügyi forrásokat, amelyek segítségével eredményeket tudunk felmutatni.”

Klárik László számos vastag okmánnyal, konkrét fejlesztési tervekkel érkezett: elmondása szerint az elmúlt évek legnagyobb eredménye, hogy az önkormányzatnál elkészült számos terv, amely részletesen tartalmazza a megye területén található összes településre vonatkozó beruházási célpontokat. A volt megyemenedzser beszámolójában elmondta: a mezőgazdaságra Kovászna megyében évente 60 millió eurót kell fordítani, ahhoz, hogy nyereségessé váljon. Ahhoz, hogy a víz és csatornahálózat minden település számára elérhető legyen, 150 millió euróra van szükség, a legnagyobb tételt pedig az 550 km út felújítása jelenti, amely 290 millió euróba kerül, míg az oktatásra fordítandó keret 80 millió euróra tehető. Klárik hangsúlyozta: az összegek jelentősek, ám figyelembe véve, hogy a megyében  jelen pillanatban is folyamatban van az ivóvíz és csatornahálózat bővítése, amelynek értéke 109 millió eurót tesz ki, távolról sem lehetetlen a fenti célkitűzések megvalósítása 2020-ig. A szakember azt is elmondta, fontos ennyire előre gondolkodni, hiszen az Európai Unió költségvetését figyelembe véve mindenképp hosszú távon kell tervezni. Erdővidék, Sepsiszék, Orbaiszék és Kézdiszék településein más-más sorrendet diktál a fejlesztések logikája: a Potsa-program keretében ezen tényezők figyelembevételével készülnek majd az elkövetkező évek beruházásai.

A kulcskérdés továbbra is a megfelelő finanszírozási alap marad – hangsúlyozta Klárik László. A Kovászna megyéből befizetett adókból ugyan jóval többre is futná, hiszen a befizetett összegnek csupán 48,15 százaléka tér vissza a megyébe. A szenátorjelölt úgy véli: fontos Bukarestben is megértetni, hogy Székelyföldön pénzügyi autonómiára van szükség, hiszen a fejlesztések így hatékonyabbakká vállnak, amelyből a megye magyar- és románajkú lakossága egyaránt profitálhat.
A Potsa József program az önkormányzatokkal, egyházakkal, civil szervezetekkel, vállalkozásfejlesztési egyesületekkel együttműködve hatékony. Az elmúlt évek tapasztalata azt igazolja, hogy programban és rendszerben való gondolkodással lehet eredményt elérni.

Hírek