Itt vagy: » Hírek » Prioritás a hivatalos és önkéntes tűzoltó alakulatok támogatása

Prioritás a hivatalos és önkéntes tűzoltó alakulatok támogatása

2019. augusztus 6., kedd

200 ezer lejt hagyott jóvá a baróti tűzoltó egység épületének létrehozására a megyei önkormányzat az előző évek költségvetési többletéből, valamint további 25-25 ezer lejt biztosít a vidéki tűzoltó alakulatok korszerűsítésére a vidékfejlesztési programja keretén belül – hangzott el a júniusi soros tanácsülésen, csütörtökön.  

200 ezer lejt hagyott jóvá a baróti tűzoltó egység épületének létrehozására a megyei önkormányzat az előző évek költségvetési többletéből, valamint további 25-25 ezer lejt biztosít a vidéki tűzoltó alakulatok korszerűsítésére a vidékfejlesztési programja keretén belül – hangzott el a júniusi soros tanácsülésen, csütörtökön.  

„Nagy hangsúlyt fektetünk a megyében levő hivatásos és önkéntes tűzoltó alakulatok működésére, éppen ezért idén elkezdjük a városi egységek korszerűsítését, a teljes Erdővidéket lefödő baróti tűzoltó egység beüzemelése után, jövő évben Kovásznán építünk egy központot, majd a már meglévő egységeket korszerűsítjük Bodzafordulón, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen. Szintén a mai tanácsülésen fogadtuk el, a többi megyei szintű helyi fejlesztési programhoz hasonlóan, a helyi tűzoltó szertárak építése, felújítása és felszerelése című programot. Erre százezer lejt különítettünk el a megyei tanács módosított költségvetéséből, mely egységenként 25 ezer lejt jelent. Ezt az összeget természetesen bővítjük, ha szükséges” – emelte ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.  

Hozzátette: az emberek biztonsága érdekében elengedhetetlen a helyi önkéntes tűzoltók munkája, ezért arra biztatja a fiatalokat, hogy minél többen jelentkezzenek a boldești-i Pavel Zăgănescu Tűzoltó- és Polgárvédelmi Altiszti Iskolába, melyre már elkezdődtek a beiratkozások, és amelyet már négy Kovászna megyei fiatal idén el is végez. „Érdemes belevágni, hiszen olyan karrierről van szó, amely egy egész életre tud munkát és megélhetést biztosítani” – fogalmazott az elnök.

Okos ember télen szekeret, nyáron pedig szánkót készít – alapon a megyei utak karbantartásáról, a 2019-2020-as téli időszakra vonatkozó hótalanítási munkálatokról is tárgyaltak a mai ülésén. „Az elmúlt években nem jelentett gondot a megyében télen a közlekedés, erre az idén is idejében fel akarunk készülni. 252 km megyei úthálózat szinte teljes egészében hótalanítási szerződés alá kerül, kivéve azt a 15 km-es Kőröspatak– Vadas-tető – Középajta szakaszt, amelyet tél idején lezárunk” – emelte ki tanácselnök. A megyei önkormányzat ugyanakkor 56 ezer lejt különített el a Bod Péter Megyei Könyvtár külső felújítására. A megrongálódott kétszáz éves épület, az egykori Vármegyeháza felújítására az elkövetkező hetekben kerül sor.

Folyamatban vannak a nyári út-karbantartási munkálatok is, ezek közül több mint 4 ezer négyzetméteren végeztek foltozást, illetve több mint 60 ezer négyzetméteren teljes aszfaltszőnyeget terítenek. A munkálatokat már befejezték a Brassó megye határa és Árapatak közötti másfél kilométeres szakaszon, az elkövetkező időszakban pedig a Gidófalva Angyalos közötti 8 kilométeres utat látják el aszfaltszőnyeggel. Zajlanak a sánctakarítási munkálatok, az idei évben több mint száz átereszt cserélnek ki. Bár községi útnak számít, de teljes egészében a megyei önkormányzat biztosította a felújítását a Gelence és Hilib közötti, a Bélafalva és Esztelnek közötti, illetve a Dálnok központjáig vezető út leaszfaltozását.

Hírek