Itt vagy: » Hírek » Projektorientált a költségvetés

Projektorientált a költségvetés

2013. február 28., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsának februári soros ülésén a testület elfogadta a személyi jövedelmi adóból, valamint a hozzáadott értékadóból visszaosztott összegekre vonatkozó határozatot.

Kovászna Megye Tanácsának februári soros ülésén a testület elfogadta a személyi jövedelmi adóból, valamint a hozzáadott értékadóból visszaosztott összegekre vonatkozó határozatot.

Mint ismeretes az önkormányzat a helyi költségvetések kiegyensúlyozásának érdekében a megyére jutó összegnek 20 százalékáról dönthet. Henning László önkormányzati alelnök kifejtette: míg az állami logika szerint egyes települések irreálisan kis összegekről rendelkezhetnek a megyei önkormányzatnál úgy állították össze a végösszegeket, hogy azok a legtöbb esetben nem lettek kisebbek, mint az elmúlt évben. Henning rámutatott: azok a települések, amelyek az állam által elosztott 80 százalékból alig részesedhetnek, az úgynevezett Szolidaritási Alapból kapnak kiegészítést, így a mai ülés után minimum 300 000 lej fölött rendelkezhetnek.

Az önkormányzat 13,6 millió lej elosztásáról döntött. Az alelnök elmondta, hogy a 3 500 lakosú községek a fenti összegből minimum 100 000 lejt kapnak. Az elosztás projektorientált, hiszen azon községek, amelyekben valamely Európai Uniós pályázat lebonyolítása zajlik, az önrészének fedezésre, 100- és 300 000 lej közötti összeget kapnak. Henning elmondta: azon községek, amelyek lélekszáma meghaladja a 4 000 lakost, a megyei tanács által elosztott összeggel kiegészítve több mint 1 millió lejes összegről rendelkezhetnek.

A tanácsülés keretében az alelnök kifejtette: az uniós pályázatokat lebonyolító önkormányzatok esetében figyelembe vették azt is, hogy a lebonyolítás milyen stádiumában van, hiszen a licit alatt lévő pályázatok esetében kifizetésre aligha kerül sor 2013-ban, míg a lezáráshoz közeli állapotban lévő projektek esetében az önrészt már elköltötték, így ezen önkormányzatok nem szorulnak kiemelt támogatásra. A pénzösszegek meghatározásának folyamatába a megyei önkormányzat bevonta az egyes települések polgármestereit is, hiszen ők ismerik a legjobban a településeken kivitelezés alatt lévő munkálatokat, távlati célokat.

A testület döntött Calinic Sabin megyei tanácsos kinevezéséről is, így mostantól a Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) elnöki tisztségét ő tölti be. A tanácsülésen elfogadták azt a határozatot is, amelynek értelmében Kovászna város szeméttelepe ideiglenesen átkerül a megyei önkormányzat gondozásába, egészen addig, amíg a telep rekultivációja (ökologizálása) le nem zárul.
 

Hírek