Itt vagy: » Hírek » Saját álmunkra kell figyelnünk - Sikeres volt a 29. Kőrösi Csoma Sándor Napok rendezvénysorozata

Saját álmunkra kell figyelnünk - Sikeres volt a 29. Kőrösi Csoma Sándor Napok rendezvénysorozata

2018. április 14., szombat

A Kőrösi Csoma Sándor Napok fontos helyszíne a nagy keletkutató szülőfaluja, Csomakőrös. Szombaton délben a református templomban istentiszteletet tartottak, ahol ez alkalommal Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházkerület római katolikus püspöke hirdetett igét, majd az ünnepség a településen található Kőrösi Csoma Sándor szobornál folytatódott.

 

A Kőrösi Csoma Sándor Napok fontos helyszíne a nagy keletkutató szülőfaluja, Csomakőrös. Szombaton délben a református templomban istentiszteletet tartottak, ahol ez alkalommal Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházkerület római katolikus püspöke hirdetett igét, majd az ünnepség a településen található Kőrösi Csoma Sándor szobornál folytatódott.

A magyar nagyközönség legszélesebb rétegei ma is csak a regényes vállalkozót, a kalandos utazót, a szigorú aszkétát, az adott szó mellett minden körülmények között kitartó magyar jellemet, a magyar ősregék álomkergetőjét, vagy a különc nyelvbogarászt látják Kőrösi Csoma Sándorban, holott az ő helye ott van a művelt világ legnagyobb szellemeinek pantheonjában” – méltatta a Kőrösi Csoma Sándor munkásságát Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője.

Ki az a kisfiú, aki 1799-ben édesapjával 330 km-t gyalogolt Nagyenyedre, hogy beiratkozzon a híres-neves Bethlen Kollégiumba? Ki az az ember, aki konok elszántsággal több mint 12 ezer km-t gyalogolt, hogy felkutassa a székely-magyarok eredetét a titokzatos Keleten? Ugyanígy sokan kérdezik manapság, hogy mi, székely-magyarok mitől vagyunk mások, mint a többi nép fiai? (...) Valószínű, hogy egy megfoghatatlan keleti misztikum, amit több mint ezer esztendővel ezelőtt hoztunk ide magunkkal a Kárpát-medencébe. Egy belső iránytű” – fogalmazott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, hozzátéve, hogy akinek van belső iránytűje, az ismeri a célhoz vezető utat. Kőrösi Csoma Sándor életútja arra kötelez, hogy az őáltala megjelölt úton járjunk tovább. „Nekünk, székelyeknek a mélyebb hangokra, tágabb összefüggésekre, a saját álmunkra kell figyelnünk. Kemény leckék, nagy tandíj van e felismerés mögött. (...) Ezeréves múltunk erőt adó nyugalmával mondjuk, kell, hogy legyen újra székely álom. Egy gazdag és erős Székelyföld. Egy olyan régió, amelyet saját erejükben bízó, büszke emberek építenek maguknak” – hangsúlyozta a tanácselnök.

A koszorúzást követően a résztvevők Kőrösi Csoma Sándor szülőházához vonultak, ahol Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete köszöntötte az egybegyűlteket, méltatva a keletkutató szellemi örökségét.

A Kőrösi Csoma Sándor Egyesület az elmúlt évek során emlékérmet adományozott azoknak, akik Kőrösi Csoma Sándor életműve kutatásában és ismertté tételében rendkívüli jelentőségű munkásságot fejtettek ki. Ebben az évben Kubinyi Anna textilművész és Gazdáné Olosz Ella képzőművész, az egyesület alapítótagja posztumusz kapta meg az emlékérmet.

Kőrösi Csoma Sándor nemcsak Csomakőrösé, hanem a megyéé és az egész magyarságé is, közösen kell a lángot éltetni – mutatott rá Gazda József, a Kőrösi Csoma Sándor Napok főszervezője, aki megköszönte a támogatók segítségét, beszámolva, hogy sűrű napok vannak a hátuk mögött, a tudományos konferenciára a világ minden részéről érkeztek, hogy „éltessük a nemzettudatot; nemcsak a Kőrösi Csoma Sándor emlékét kutatva, hanem a magunkat kereső küzdelemben is kivegyük a részünket”.

A Kőrösi Csoma Sándor Napokat április 11-14. között huszonkilencedik alkalommal rendezték meg Kovásznán. Az eseménysorozatot a Kőrösi Csoma Sándor Egyesület szervezi együttműködésben Kovászna Megye Tanácsával, a Kovászna Megyei Művelődési Központtal, a Balassi Intézettel, a budapesti Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft.-vel, a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel, a Kőrösi Csoma Sándor Líceummal és a kovásznai Városi Művelődési Házzal.  A négynapos rendezvénysorozat részeként tudományos konferenciát tartanak, de számos kísérő kulturális eseményt is társítanak hozzá, kiállításokat, koncerteket, előadásokat. 

Hírek