Itt vagy: » Hírek » Sepsiszentgyörgyön a székelyek pecsétje

Sepsiszentgyörgyön a székelyek pecsétje

2012. október 18., csütörtök

Két hónapig lesz megtekinthető Sepsiszentgyörgyön a székely nemzet, 1661-ben készült, eredeti, ezüst pecsétje. Továbbá régi zászlók, ódon bélyegzők, antik szakkönyvek, nemesi és családi címerek, céhes ládák és okmányok várják a Székely Nemzeti Múzeum látogatóit.

Két hónapig lesz megtekinthető Sepsiszentgyörgyön a székely nemzet, 1661-ben készült, eredeti, ezüst pecsétje. Továbbá régi zászlók, ódon bélyegzők, antik szakkönyvek, nemesi és családi címerek, céhes ládák és okmányok várják a Székely Nemzeti Múzeum látogatóit. Az október 18-án megnyitott tárlat az Üzenet a múltból címet viseli találóan, hiszen a szemlélődő a székelység történelmének kiemelten fontos szeletével találkozhat.

A megnyitó alkalmával Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke elmondta: „Nem véletlen, hogy a kiállítás középpontjába a székely nemzet egykori pecsétje került. Ez 1661-ben készült, majd két évszázadon át ezt használta Udvarhelyszék főbírája a nemzet nevében.  Ez a bélyegző olyan jelkép, amely Székelyföld összetartozását hirdeti mindmáig.
Nálunk mindig napirenden van Székelyföld, a székelység és nemzeti jelképeink megkérdőjelezése. Nem fogyunk ki a szolgálatos "okoskodókból". Nem is baj, hiszen folyamatosan ébren tartanak minket, és arra ösztönöznek, hogy minél szélesebb körben terjesszük címereinket, zászlónkat, pecsétünket. Tehát munka van bőven! Amíg mások vesztünket harsogják, addig nekünk dolgoznunk kell. Az idei évben volt száz éve annak, hogy múzeumunkat felépítették eleink. Éppen ezért Kós Károly szavait idézem, akinek mondatai mai is időszerűek: » Dolgoznunk kell, ha élni akarunk. Akarunk élni, tehát dolgozni fogunk! «”.

A kiállítás legértékesebb darabja a székely nemzet bélyegzője, amely Kolozsvárról érkezett Háromszékre, javarészt Zepeczaner Jenő történész fáradtságos munkájának köszönhetően – mutatott rá Szekeres Attila heraldikus, az esemény egyik szervezője. A címerszakértő beszélt a vándorkiállítás egyes darabjainak történetéről is, rámutatva, hogy a székelyek bélyegzője a 17. század derekán készült el, az eredetinek azonban már két év után nyoma veszett. Természetes, hogy a „SIGL. NATIONIS SICULAE” újabb darabja is elkészült: ez a darab került később az Erdélyi Múzeum Egyesülethez, majd a szervezet vagyonának elkobzását követően az egyik kolozsvári múzeum tulajdonába.

A tárlat Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós után Sepsiszentgyörgyön tekinthető meg december végéig.
 

Hírek