Itt vagy: » Hírek » Sok fiatal jelentkezett a Nagyborosnyó községi szűrésre

Sok fiatal jelentkezett a Nagyborosnyó községi szűrésre

2019. augusztus 6., kedd

Több mint 1200 ingyenes egészségügyi vizsgálatot végeztek közel négyszáz Nagyborosnyó községi lakoson az elmúlt napokban a magyarországi Hetényi Géza Kórház szakemberei a Kovászna és a Jász-Nagykun-Szolnok megye testvérkapcsolatának jegyében.

Több mint 1200 ingyenes egészségügyi vizsgálatot végeztek közel négyszáz Nagyborosnyó községi lakoson az elmúlt napokban a magyarországi Hetényi Géza Kórház szakemberei a Kovászna és a Jász-Nagykun-Szolnok megye testvérkapcsolatának jegyében.

Eddig tizenöt Kovászna megyei községben végeztek különböző szakorvosi vizsgálatokat a megyei önkormányzat által 2013-ban elindított ingyenes egészségfelmérő program keretén belül a Bács-Kiskun megyei, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórház szakemberei, partnerségben a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházzal és az adott települések családorvosaival.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is elvégeztetett pár rutin vizsgálatot pénteken a lécfalvi kultúrotthonban tartott sajtótájékoztatót megelőzően. „A megelőzés a kulcs a betegségek elkerülésére – vallja.  „Az emberek nyitottak és bizalommal fordulnak az orvosokhoz és asszisztensekhez. A tapasztalat azt mutatja, hogy nemcsak a betegek, hanem az egészségesek is megragadják ilyenkor az alkalmat, és több típusú vizsgálatot végeztetnek, amely néha nemcsak megelőzésként szolgál, de életet is ment” – tette hozzá.  

Fehér Petra, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat alelnöke szerint a program fontos pillére a két megye együttműködésének, melynek célja a határon túli magyarok egészségének megőrzése. Az alelnök asszony megköszönte Magyarország kormányának a segítségét, hiszen a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által 2 millió forinttal járult hozza a programhoz. „Azt tapasztaljuk, hogy hiánypótló Romániában a program, a szakorvosi vizsgálatokra nagy távot kell utazzanak az emberek, hogy kezelésben részesüljenek.

A Hetényi Géza kórház szakemberei immár negyedik alkalommal végeznek szűrővizsgálatokat a megyében. A kórház főigazgatója, Bene Ildikó elmondta, mindig nagy örömmel jönnek segíteni a kollégákkal Székelyföldre, nagyon sok szeretetet és kedvességet kapnak az itteni emberektől, feltöltődve térnek haza. Ez alkalommal is másfél millió forint értékben adtak át egészségügyi ajándékcsomagot a Béres Gyógyszertár jóvoltából, emellett pedig gyógyászati eszközöket és gyerekeknek szánt ajándékokat is hoztak.

Dr. Lőrincz Ambrus, a Hetényi Géza Kórház kardiológus főorvos örömmel nyugtázta, hogy nagyon sok fiatal vett részt a szűrővizsgálatokon, ez jó, hiszen a mozgásszervi, fogászati és más szűrési vizsgálatok elengedhetetlenek gyerekkorban. A felnőttek esetében megjegyezte, a székely ember nem egy panaszkodós fajta ezért az esetleges vérnyomás ingadozást vagy szívritmuszavart nem tekinti problémának, és nehéz rábeszélni a további kezelésekre.

Lehoczky Ildikó főasszisztensnő szerint a program egyik célja, hogy a még nem ismert, jelenleg tünetet nem okozó betegségek kerüljenek felfedezésre. A Lécfalván végzett szűrésen nagyon sok magas vércukor- és magas vérnyomás értéket állapítottak meg, amiről eddig nem tudtak a páciensek. A vizsgálati eredmények és a jó tanácsok mellett számos életmód tanácsadásról, betegségekről, gyógytornáról szóló prospektust is szétosztottak a betegek között. „Már ismerjük a helyi igényeket, hiszen lassan tízedik éve járjuk Székelyföldet” – fogalmazott a főasszisztensnő.

A vizsgálatoknak hamar híre ment a térségben, nemcsak Nagyborosnyó, Kisborosnyó, Cófalva, Lécfalva, Várhegy és Feldoboly lakosai éltek a lehetőséggel, hanem a szomszédos településeken élők is. Kanyó Antal, Nagyborosnyó alpolgármestere szerint a program jó alkalom volt arra, hogy az emberek „találkozzanak a kisebb-nagyobb gondjaikkal”, szív- és érrendszeri szűrésen, kardiológiai, bőrgyógyászati, gyermekgyógyászati, belgyógyászati, szemészeti, neurológiai és fogászati vizsgálaton vegyenek részt.

Andrási Edit férjével és két gyerekével érkezett a lécfalvi kultúrotthonban kialakított ideiglenes rendelőbe. „Örülök, hogy a községben lehetőség van a szakorvosi vizsgálatokra, annál is inkább, hogy az egyik fiamnál itt derült ki, hogy rövidlátó és szemüvegre lesz szüksége. Köszönjük az orvosoknak a munkát és az odaadást, amit értünk tesznek, mert így nem kell időpontok után várni a különböző szakorvosi rendelőkbe” – mondta az édesanya. A 76 éves Kocsis Istvánt pedig tizenhét éve kezelik szívproblémával, ennek ellenére kivizsgáltatta magát a magyarországi szakemberekkel is.

Hírek