Itt vagy: » Hírek » Szabad március 15-e

Szabad március 15-e

2010. december 22., szerda

Kovászna Megye Tanácsa ez évi utolsó ülésén kitüntette Bakk-Dávid Tímeát, a Transindex szerkesztőjét. A fiatal újságíró volt az, aki elnyerte az Európai Bizottság 2010. Európai Év Újságírója romániai díját, az Árvák, szülőkkel - Mi történik a kórházban elhagyott gyerekekkel? című írásával.
 

Kovászna Megye Tanácsa ez évi utolsó ülésén kitüntette Bakk-Dávid Tímeát, a Transindex szerkesztőjét. A fiatal újságíró volt az, aki elnyerte az Európai Bizottság 2010. Európai Év Újságírója romániai díját, az Árvák, szülőkkel - Mi történik a kórházban elhagyott gyerekekkel? című írásával.

A Bakk-Dávid Tímea által készített nyertes riport az indoklás szerint “felhívja a közvélemény figyelmét egy aktuális és állandó, országos szintű témára, feltárja a romániai egészségügyi rendszer és az újszülött-ellátás reformjának szükségességét; empatikusan viszonyul egy olyan témához, amelyről leginkább statisztikák szintjén lehet olvasni; a megközelítés természetes, elnyeri az olvasók bizalmát; a cikk jól dokumentált, és jól illeszkedik a 2010-es európai év tematikájába”. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke kitüntetést adott át az önkormányzat két olyan munkatársának is, akik nélkül a díjazott riport nem jöhetett volna létre. A tanácselnök Sibianu Adél és Rákos Zsolt, a Szociális Gondozási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság munkatársainak köszönte meg hozzájárulásukat a riporthoz, de ezúttal megköszönve mindennapi lelkiismeretes munkájukat is.

„Büszkék vagyunk a díjra, amely a szociális problémák mellett az olyan háromszéki tehetségekre is, mint Önök, ráirányította Brüsszel figyelmét” – hangsúlyozta Tamás Sándor.

A tanácsülés napirendjére tűzött összes pontot megszavazta a testület, azonban kisebb vita alakult ki a március 15-ét szabadnappá nyilvánító határozattal kapcsolatban. A tanács román frakciója részéről Solomon Ioan és Calinic Sabin fogalmaztak meg jogi természetű ellenvetéseket, azonban a végső szöveget, amely értelmében a magyar nemzeti ünnep olyan szabadnap lenne, amelyet később bepótolnának, egyetlen román tanácsos sem támogatta. A megyei tanács végül elfogadta el a határozatot, amelyet az összes magyar testületi tag támogatott. Tamás Sándor elmondta: „Az volt a célunk, hogy a magyarság ünnepeit minél szélesebb körben támogassuk. Fontos lépést hoztunk meg azáltal, hogy mind a megyei önkormányzat, mind az önkormányzathoz tartozó intézmények dolgozói számára munkaszüneti nap lesz március idusa. Remélem, a közeljövőben több helyi önkormányzat is hasonló döntést hoz. Úgy érzem ez nemzeti kérdés, hiszen a megye RMDSZ-es és MPP-s tanácsosai is támogatták a döntést, azért mert ez volt a helyes út!”

A Borvizek Útja programban érdekelt települések polgármestereivel folytatott tárgyalások után Kovászna Megye Tanácsa úgy határozott, hogy átveszi a kivitelezés alatt álló ingatlanokat a helyi önkormányzatoktól. Erre a döntésre azért volt szükség, mert a kis költségvetésű önkormányzatoknak komoly gondot okozott az önrész kifizetése. Tamás Sándor elmondta: miután elkészültek a munkálatok, az ingatlanok újra a helyi önkormányzatokhoz kerülnek, a cél az, hogy a beruházások határidőre elkészüljenek. A jövő évi költségvetésből megközelítőleg 1,5 millió eurót fordítanak a Borvizek Útjára, azonban a megyénél annak a lehetőségét is keresik, hogy ezt az összeget kormánytámogatásból, vagy más alapokból finanszírozzák.
 

Hírek