Itt vagy: » Hírek » Szabad út az Erdélyi Művészeti Központnak

Szabad út az Erdélyi Művészeti Központnak

2012. október 25., csütörtök

Kovászna Megye Tanácsa döntött: Sepsiszentgyörgyön létrehozták az Erdélyi Művészeti Központot (EMÜK). A testület soros ülésére, október 25-én, csütörtökön, a Székely Nemzeti Múzeum falai közt került sor, hiszen éppen a sepsiszentgyörgyi intézmény az, amelynek keretében elkezdi működését az EMÜK.

A testület soros ülésére, október 25-én, csütörtökön, a Székely Nemzeti Múzeum falai közt került sor, hiszen éppen a sepsiszentgyörgyi intézmény az, amelynek keretében elkezdi működését az EMÜK. Az intézmény célja összegyűjteni, megőrizni, és bemutatni az 1945 utáni erdélyi magyar modern, valamint kortárs képzőművészeti alkotásokat, különös tekintettel azokra a hagyatékokra, amelyeket szétforgácsolás, vagy elkallódás fenyeget. Az EMÜK célja továbbá második világháború utáni időszak művészettörténetének kutatása, ismertetése.

A tanácsülést követő sajtótájékoztatón Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója kifejtette: „Nem túloztam, mikor azt mondtam, hogy történelmi pillanat, mikor létrejön az Erdélyi Művészeti Központ. Azért beszélünk jelen pillanatban központról és nem múzeumról, mert ebből az intézményből teljes értékű múzeum akkor lesz, ha elkészül a saját épülete. Hisszük, hogy így is van feladata egy ilyen kezdeményezésnek: a nyugatra emigráló gyűjtemények, életművek nem tűrnek halasztást, kell egy szakosodott intézmény!”

„Az elmúlt évek során kiemelt figyelmet fordítottunk a képzőművésztere Háromszéken. Példaként a sepsiszentgyörgyi Bazár soron helyt kapó MAGMA kortárs művészeti galériát, a képzőművészetnek szentelt 2010-es évet, vagy a 15 milliárd régi lej értékű felújítás alatt álló Gyárfás Jenő Képtárat emelném ki. Sepsiszentgyörgy helyi tanácsával együttműködve azt szeretnénk, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő képzőművészeti életet tovább erősítsük. Van lehetőségünk a kultúrára áldozni, és ezt kis is használjuk: annak a közösségnek, amelyikben van kulturális élet, jövője is van” – szögezte le Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az elöljáró hangsúlyozta: a múzeum létrehozásával Székelyföld össz-erdélyi feladatot vállal. A majdani múzeum számára már telket is vásárolt a megyei önkormányzat: ezen található egy kiállítótérnek is alkalmas épület, amelynek felújítására már a jövő évben kerül sor.

„A kérdés az, hogy a román kormány, csak a rendőrségre és a csendőrségre kíván költeni, vagy a kultúrára is fordít pénzt” – tette fel a kérdést Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki rámutatott, hogy a múzeum majdani épületének finanszírozását célszerű lenne a háromszékiek által befizetett adóból finanszírozni. A polgármester kijelentésével a megyeszéken épülő rendőrségi székházra utalt, hiszen, „abból a pénzből, amelyet erre az épületre fordítanak, ötcsillagos ingatlant lehetne építeni egy múzeum számára.”

„A kulturális önrendelkezés jegyében ki kell építenünk azt az intézményrendszert, amely teljes egészében megfelel a magyar társadalom kulturális és oktatási igényeinek. Az EMÜK megalakulása fontos eseménye ennek a folyamatnak - művészeti értékeink tervszerű összegyűjtésével, feldolgozásával, bemutatásával régi adósságunkat törlesztjük” – jelentette ki Székely István, a Kulturális Autonómia Tanács elnöke.

Kósa András László, a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Kulturális Központjának igazgatója: a magyar kulturális kormányzat nevében üdvözölte a közgyűjtemény létrehozását: „Az egyetemes magyar kultúra számára is fontos, hogy legyen egy ilyen jellegű központ, meg kell találni azokat a forrásokat, amelyekkel több pillérre támaszkodva felépülhet az intézmény.”

Vargha Mihály elmondta: a kezdeményezésnek máris több lelkes támogatója akadt. Eddig 45 műtárgy érkezett adomány formájában, ezeket a Székely Nemzeti Múzeum saját állományával kiegészítve nemsokára ki is állítják az EMÜK égisze alatt.

***
A testület döntött a megyei tanács szerkezeti felépítésének átalakításáról. Kiemelt hangsúlyt kapott a közbeszerzési iroda újraszervezése, és a megyei önkormányzat saját beruházási programjait kezelő igazgatóság létrehozása. Az ülésen Tamás Sándor elnök elmondta: „Az átalakított struktúrában a menedzser feladatai közt prioritást élvez a több mint 313 km megyei út, a 70 megyei tanács tulajdonában lévő híd, a több mint 400 áteresz és a sok-száz km sánc karbantartása. Hasonló fontossággal bír a 300 km községi út és a több mint 207 km országút felügyelése is, bár ez nem az önkormányzat feladata, azonban ha mi nem figyelünk oda, ebek harmincadjára marad. ”


 

Hírek