Itt vagy: » Hírek » Székelyföld értékei Manchesterben - Operett, néptánc és ír-kelta punk zene Háromszékről

Székelyföld értékei Manchesterben - Operett, néptánc és ír-kelta punk zene Háromszékről

2018. június 24., vasárnap

Különböző zenei és művészeti műfajt képviselő, Kovászna megyéhez köthető produkciók is szerepeltek a második manchesteri Góbéfesten, amelyet idén a családoknak szóló fesztiválként hirdettek meg. Székelyföld kulturális nagykövetei ezen a hétvégén belakták Manchester főterét, ahol vasárnap délig több mint tízezren fordultak meg.

Különböző zenei és művészeti műfajt képviselő, Kovászna megyéhez köthető produkciók is szerepeltek a második manchesteri Góbéfesten, amelyet idén a családoknak szóló fesztiválként hirdettek meg. Székelyföld kulturális nagykövetei ezen a hétvégén belakták Manchester főterét, ahol vasárnap délig több mint tízezren fordultak meg.

A fesztivál főszervezője, a Sepsiszentgyörgyről elszármazott Ördög Ottilia úgy értékeli, rendezvényüknek kettős célja van. "Egyrészt kiváló alkalom a Góbéfest arra, hogy Székelyföld értékeit bemutassuk a nagyközönségnek, tavaly is rengeteg jó visszajelzést kaptunk, idén már a helyiek várták a fesztivált. Másrészt találkozási pontként működik az Angliában élő magyarok számára, éppen ezért sokan hónapokkal ezelőtt beírták a naptárukba, így rengetegen érkeztek más városokból is" – magyarázta a Góbéfest főszervezője.

"Háromszék és a megyeszékhely erős, pezsgő kulturális élettel rendelkezik, a megyét képviselő művészek kulturális kínálatunknak olyan izgalmas szeletét mutatták be Manchesterben, amelyek megszólítják az innen elszármazottakat, de a britek érdeklődését is felkelthetik. Kovászna megyét, Zalánpatakot Károly herceg rendszeresen látogatja, így a Kúriák földjeként népszerűsített térség érdekes lehet a brit turisták számára is, ezért is láttunk benne első perctől jó lehetőséget, hogy bekapcsolódjunk minél aktívabban a Góbéfest szervezésébe. Célunk, hogy Háromszéket minél vonzóbbá tegyük a külföldiek számára, több olyan kezdeményezésünk is volt, amelynek köszönhetően a megye népszerűsítésével kimozdultunk a Bukarest-Budapest tengelyről" – emelte ki Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, aki szombaton  a művészeti, kulturális cserekapcsolatokról szóló panelbeszélgetésen vett részt a Go Be művészeti sátorban, ahol a három nap alatt kézműves foglalkozások, táncház, bábszínház mellett panelbeszélgetéseket is szerveztek. 

Idén három, Kovászna megyéhez köthető kulturális produkció szerepelt a főszínpad programján. Dancs Annamari ugyan Budapestről érkezett Manchesterbe, de háromszéki származású énekesnőről van szó, aki jelenleg a Budapesti Operettszínház művésze. Az elmúlt 15 évben több, mint 2000 alkalommal lépett fel nemcsak Erdélyben, de a világ minden részén koncertezett. A Selfish Murphy Románia egyetlen olyan ír-kelta punk zenét játszó csapata, amely az eredeti számokat egyéni hangvételben dolgozza fel, rendszeresen fellépnek Európa különböző országaiban. Tőkés Zsolt és barátai címmel a sepsiszentgyörgyi csapat hivatásos táncosokból és gyerekeikből alakult, Apáról fiúra című műsorukat az erdélyi néptánc-anyagból koreografált táncjelenetek alkotják.

A vásárban a sepsiszentgyörgyi Ganesa vendéglő működtetett Székely csárdát, de természetesen jelen volt a Csíki sör, ugyanakkor kürtőskalácssütők, lángos készítők kínálták portékáikat, valamint hagyományosan előállított húskészítményeket, lekvárokat, mézeskalácsot lehetett vásárolni.

Hírek